Ki az a nő, aki még Kim Dzsongunnál is brutálisabb diktátor lehet?

Ezt olvasta már?

“A koronavírus nagyobb bajt okozhat a szervezetben, mint amit jelenleg látunk”

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Veszprém megyében rekordra gyorsult a járvány és 9 másik megyénkben is magas fertőzéses számokat közöltek

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Bíróság elé állítják a volt portugál miniszterelnököt pénzmosás és okirathamisítás vádja miatt

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Koronavírus: magas magyar fertőzési számok, a harmadik hullámmal küszködik az egész világ

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel - erről döntött a...

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nem tudni, pontoasan hány éves

Kim Jodzsong Kim Dzsongil és a japán származású Ko Jonghi harmadik közös gyereke és a néhai észak-koreai diktátor ötödik gyermeke, közülük a legfiatalabb.

Azt, hogy Kim Jodzsong pontosan mikor született, valószínűleg csak közvetlen családtagjai tudják, de nem kürtölték nyilvánosságra. Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos szervei szerint 1989-ben, míg a dél-koreai titkosszolgálatok szerint 1987-ben látta meg először a napvilágot a diktátor-leány, konszenzus mindössze annyiban van, hogy a pontos nap szeptember 26-a lehetett.

Álnéven Svájcban tanult

Akár Kim Dzsongun, Kim Jodzsong is eltöltött néhány évet Svájcban tanulmányai során. A Liebefeld-Steinhölzli állami iskolába járt testvéreivel, ő a Pak Mihjang álnevet vette fel, míg Kim Dzsongun Pak Csol néven vegyült el. Kim Jodzsong összesen 4 évet töltött Svájcban 1996 és 2000 közt, valószínűleg ez idő alatt alakult ki közte és bátyja közt szoros testvéri kötelék.

Egyetemi tanulmányait egyébként az észak-koreai Kim Ir Szen egyetemen végezte, ahol megismerkedett jövendőbeli férjével, Csoe Szonggal is.

Korábban szinte semmit nem szerepelt nyilvánosan

Kim Jodzsong először 2009-ben jelent meg nyilvánosan édesapja oldalán, de 2011-ig, Kim Dzsongil temetéséig szinte semmilyen érdemi figyelmet nem kapott sem a helyi, sem a globális médiától. Az észak-koreai állami média először egyáltalán 2014-ben tett említést Kim Jodzsong létezéséről, amikor elkísérte bátyját, Kim Dzsongunt szavazni.

Érdemben először idén került reflektorfénybe a diktátor-húg; miután Kim Dzsongun több hétre eltűnt és a haláláról szóló pletykák elkezdtek keringeni, Kim Jodzsong látszólag számos funkciót átvett az ország vezetésében. Ő kezdte el fenyegetni katonai akcióval Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, ő adott utasítást a keszongi összekötőiroda felrobbantására és ő vezényelte le a legújabb propagandakampányt déli testvérországuk ellen is.

Ő volt az első észak-koreai vezető, aki Dél-Koreába látogatott

2018-ban Észak-Korea hivatalosan is részt vett a Dél-Koreában rendezett téli olimpiai játékokon, a delegáció része volt Kim Jodzsong is, ezzel ő lett az első Kim-dinasztiatag, aki átlépte a demarkációs vonalat az 1953-as fegyvernyugvás óta. Kim Jodzsong találkozott Mun Dzsaeinnel, Dél-Korea elnökével és a játékokon Mike Pence amerikai alelnök mögé ültették.

A határátlépésben még az év áprilisában követte bátyja is, aki Donald Trump elnökkel is kezet fogott a demarkációs vonalon. Sajnos a nagy békülési folyamatnak idén minden jel szerint vége szakadt, épp Kim Jodzsong utasítására.

Már évekkel ezelőtt emberiségellenes bűncselekmények miatt szankcionálták

Sok szakértő azt jósolja, hogy ha Kim Jodzsong hatalomra jut, minden elődjénél brutálisabb diktatúrát épít majd ki Észak-Koreában, ennek pedig már évekkel ezelőtt mutatkoztak előjelei.

2017-ben emberiségellenes bűncselekmények miatt szankcionálta a diktátor-testvért az Egyesült Államok: azzal vádolták meg, hogy indirekt módon hozzájárul Észak-Korea emberiségellenes magatartásához azzal, hogy a propagandaminisztérium vezetőjeként megpróbálja az állam által elkövetett bűncselekményeket elkendőzni.

Kim Jodzsong 2015 óta vezeti Észak-Korea propagandaminisztériumát (sőt, egyes források szerint a belbiztonsági szerveket is), nagyrészt ő felelős Kim Dzsongun személyi kultuszának kialakításáért és számos látványos, állami ünnepség lebonyolításáért is.

Források: Kiro7, MSN, SCMP, Wikipedia.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus: gyorsan terjed a betegség a világon

Ukrajnában vasárnapra mintegy 12 ezer, a megelőző napihoz képest csaknem 5400-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban általában az az oka,...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -