Kerülhet be Magyarországra orosz koronavírus-vakcina?

Ezt olvasta már?

A lap cikkében annak járt utána, hogy milyen következményekkel járhat az orosz koronavírus-vakcina kifejlesztése. Emlékeztet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet már júliusban szkeptikus véleményt fogalmazott meg erről a fejlesztésről és legutóbb is aggályait fejezte ki a készítménnyel kapcsolatban.

A WHO akkor arra is rámutatott, hogy eddig hat vakcinajelöltet jegyeznek, amelyek hivatalosan a tesztelés utolsó fázisában járnak, az orosz készítmény azonban nincs köztük.

Egyelőre csak orosz törzskönyve van a vakcinának, ezért az csak Oroszországban hozható forgalomba

– mondta a lapnak egy, a hatósági engedélyezésben jártas hazai szakember.

Magyarországra csak akkor kerülhetne a készítmény, ha az orosz oltóanyagnak lenne az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által kiadott törzskönyve is. Ám ahhoz, hogy ezt a vakcina megkapja, a legkedvezőbb esetben is félévre volna szükség, és csak azután alkalmazhatnák az Unió területén. De ilyen a bejegyzést akkor lehet kapni, ha az európai gyógyszerhatóság garanciát lát arra, hogy az általa törzskönyvezett termékek biztonságosak és egyben hatékonyak.

A Portfolio épp mai cikkében mutatott rá arra, hogy az orosz koronavírus-vakcina története mindennél jobban mutatja, hogy miképp működik egy olyan rezsim, ahol gyakorlatilag minden szabályrendszert figyelmen kívül hagyhatnak. Azt még senki sem tudja, hogy a vakcina mennyire lesz hatásos – akár még működhet is –, de az biztos, hogy Vlagyimir Putyintól újabb kockázatos húzást láthatunk.

Címlapkép forrása: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img