Kellemetlen mellékhatásai lehetnek a koronavírus-vakcináknak, mégis fontos, hogy fölvegyük az oltást

Ezt olvasta már?

Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A Pfizer vakcinája, amely körülbelül 90%-os hatékonysággal működik, mutathat egyes embereknél mellékhatásokat – mondta el a Stat hírújságnak a gyógyszercég egyik vezetője. A mellékhatások nagyjából hasonlóak lehetnek, mint a legtöbb felnőtt vakcina esetén, viszont rosszabbak is lehetnek, mint az influenzaoltásnál vagy tüdőgyulladásnál jelentkező tünetek – tette hozzá.

Azt nem árulta el, hogy pontosan milyen mellékhatások ezek.

William Schaffner, a Vanderbilt University Medical Center professzora viszont azt mondta, hogy több vakcinát kapott tesztalany is karfájdalomról, fejfájásról, levertségről és izomfájdalomról panaszkodott, volt, hogy napokon át.

Hozzátette: nehéz lehet az ilyen mellékhatásokat tapasztaló embereket meggyőzni arról, hogy szükséges a második dózis beadása is.

A legtöbb koronavírus-vakcina két dózisú lesz, a legtöbb esetben influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak a beoltott személyek mellékhatásként. Mégis, az NBC-nek nyilatkozó tudósok felhívják a figyelmet az oltatás fontosságára.

„A legnagyobb tragédia az lenne, ha van egy biztonságos és hatékony vakcinánk, amit az emberek nem akarnak beadni maguknak” – fogalmazott Preeti Malani, a University of Michigan gyógyszerészeti tanszékének professzora.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában