Katar lett a világ legnagyobb LNG-exportőre, az Egyesült Államokat is lenyomta és ez csak a kezdet

Ezt olvasta már?

A közel-keleti ország tavaly a globális LNG-export 21%-át adta és az orosz-ukrán háborúból eredő gázpiaci problémák miatt az EU számára is kulcsfontosságú országgá vált a gázpiaci diverzifikáció során – mutat rá a Gulf Times cikke.

De már ezt megelőzően a tavalyi éves adatok szerint is jelentős volt az uniós LNG-importon belül Katar súlya: a 77 milliárd köbméternyi uniós LNG-importból 24% származott Katarból, 20%-a Oroszországból, illetve 26%-a az Egyesült Államokból.

Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) várakozásai szerint pedig idén a teljes uniós gázimportból az orosz részarány csak 25% lesz a tavalyi egész éves 42% után, mert az oroszok egyrészt 60%-kal kevesebb gázt küldenek az EU-ba, és erre reagálva az EU is felpörgette a diverzifikációs céljait.

Katar amellett, hogy már most is a világ legnagyobb LNG-exportőre, tovább szeretné bővíteni kitermelését két fázisban. Az elsőben azt tervezi, hogy 2025-re 43 százalékkal, évi 77 millió tonnáról évi 110 millió tonnára bővíti a kitermelését, majd a második szakaszban ezt 2027-re évi 126 millió tonnára tervezi növelni.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában