Karantént írt elő egy ország a majomhimlővel fertőzöttek számára

Ezt olvasta már?

A belgiumi fertőzések, amelyek közül az elsőt pénteken regisztrálták, mindegyike egy Antwerpenben rendezett fesztiválhoz kapcsolódik.

Eközben a brit orvosok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságban a fertőzések “jelentős” növekedése következhet be, és a kormány válasza “kritikus” a terjedés megfékezésében. Claire Dewsnap, a Brit Szexuális Egészségügyi és HIV-szövetség elnöke szerint a járvány kitörése “óriási hatással” lehet az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre Nagy-Britanniában.

Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezető orvosi tanácsadója ma arra is figyelmeztetett, hogy naponta újabb eseteket észlelnek. Sajid Javid egészségügyi miniszter tegnap nyilvánosságra hozta, hogy újabb 11 britet teszteltek pozitívan a vírusra, és ezzel a számuk 20-ra emelkedett. Az esetek között van egy brit gyermek is, akit jelenleg kritikus állapotban ápolnak egy londoni kórházban, míg Európában további 100 fertőzést regisztráltak.

Egyelőre a járvány lehetséges következményeiről csak nagyon bizonytalan információk állnak rendelkezésre. Sem a terjedés sebességéről, sem pedig a vírus által okozott betegség halálozási rátájáról nincsenek biztos adatok.

Afrikai országokban végzett vizsgálatok szerint a halálozási arány 3,6%, ez a himlővírusok között enyhének számít, de például a koronavírus ennél alacsonyabb mutatóval is milliók halálát okozta a világon. A halálozási arány magasabb a gyermekek és a fiatal felnőttek körében, és az immunhiányos személyeket különösen veszélyezteti a betegségek. A legtöbb ember azonban felépül a betegségből, ami általában 2-4 hétig tart.  

A VÍRUS EMBERRŐL EMBERRE DÖNTŐEN TESTNEDVEKKEL TERJED A BŐRÖN VAGY A NYÁLKAHÁRTYA BELSŐ FELÜLETEIN KERESZTÜL, PÉLDÁUL A SZÁJBAN VAGY A TOROKBAN LÉVŐ ELVÁLTOZÁSOK, LÉGÚTI CSEPPEK ÉS SZENNYEZETT TÁRGYAK ÚTJÁN.

A majomhimlő-fertőzés lappangási ideje általában 6-16 nap, de akár 3 hét is lehet. A betegség tünetei közé tartozik:

  • a láz,
  • fejfájás,
  • izomfájdalmak,
  • hátfájás,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • hidegrázás
  • és kimerültség.

A kiütések gyakran az arcon jelennek meg először, majd átterjednek az egész testre, beleértve a nemi szerveket is. A kiütések különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül, mielőtt végül varasodnak és leesnek. Ekkor a beteg már nem fertőz. A fő különbség a himlő és a majomhimlő tünetei között az, hogy a himlő a majomhimlővel ellentétben nem okozza a nyirokcsomók megduzzadását. 

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában