Kamatot vágott a kínai jegybank

Ezt olvasta már?

Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) 3,80 százalékról 3,70 százalékra szállították le. Ezt a kamatot 20 hónap tartás után először csökkentették decemberben, akkor 3,85 százalékról 3,80 százalékra.

Decemberben az ötéves hitelek kamata még nem változott, 4,65 százalék maradt, csütörtökön azonban ezt is csökkentették, 4,60 százalékra.

A havonta meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott kamat átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Az egyéves referenciakamat szolgál iránymutatásként a bankok számára a hitelkamatok meghatározásában, az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő.

Hétfőn a jegybank az MLF kamatát 10 bázisponttal, 2,95 százalékról évi 2,85 százalékra csökkentette.

A kínai központi bank alelnöke egy keddi tájékoztatón azt mondta, hogy a jegybank gyorsan és határozottabban kíván fellépni annak érdekében, hogy segítse az ország hatóságait a gazdaság stabilizálásában 2022-ben. Hozzátette: a jegybank ösztönözni kívánja a  pénzintézetek fokozott hitelezését és különféle monetáris politikai eszközöket fog alkalmazni a megfelelő likviditás fenntartása érdekében.

Címlapkép: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában