Jó hírek érkeztek a Pfizer gyerekeknek való oltásáról

Ezt olvasta már?

Egy pénteken közzétett jelentés szerint az ügynökség bár említi a szívizomgyulladás fellépésnek nagyon ritka kockázatát, kitérnek arra, hogy az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat.

Az FDA jóváhagyása egyben azt is jelenti, hogy a következő napokban/hetekben sürgősségi jóváhagyást is kaphat a vakcina az 5—11 évesek körében.

A Pfizer adatai szerint a vakcina 90,7%-os hatékonyságot mutatott a Covid-tünetek megjelenésével szemben az 5-11 évesek körében.

A Pfizer és a BioNTech még októberben kérelmezte az FDA-nél a vakcina engedélyezését a gyerekeknél. A lap kitér arra, hogy több mint 28 millió, 5 és 11 év közötti gyermek és az Egyesült Államokban.

A két társaság még szeptemberben számolt be arról, hogy vakcinájuk erős immunválaszt váltott ki az 5-11 éves gyerekek körében. A tanulmányt 2270 gyermek körében végzett adatokra alapult, mindegyik gyerek két dózist kapott a Pfizer vakcinájából 3 hetes különbséggel, és mindkét oltás az eredeti, felnőtteknek való dózis harmadát tartalmazta. A vakcina hatására a neutralizáló antitestek száma hasonlóan magas volt a gyerekek körében, mint amit a 16-25 évesek körében mértek.

Ezt a tanulmányt egészítették most ki friss adatokkal, amelyek szerint a vakcina képes volt a gyerekeket megóvni a megbetegedéstől. A kutatások azt mutatják, hogy a beoltott gyerekek közül három betegedett meg Covidban, szemben azzal a 16 gyermekkel, aki csak placebót kapott. Ez a társaság szerint 90,7%-os hatékonyságot mutat.

A kutatásban részt vett gyermekek körében nem találtak szívizomgyulladásra utaló jeleket, a két cég ugyanakkor megjegyzi, hogy a tanulmány túl kis mintán készült ahhoz, hogy egy ilyen lehetséges kockázatot felderítsenek.

Az FDA azt közölte, hogy egy kockázat-haszon elemzést folytatott le a szívgyulladással összefüggésben, és azt találták, hogy nagyjából ugyanolyan kockázata lehet ennek az 5-11 évesek körében, amekkora kockázata a 12-15 évesek körében van.

A Moderna és a Johnson & Johnson is teszteli vakcináját a fiatalabbak körében, de egyelőre azokat csak 18 és annál idősebbek körében hagyták jóvá. További hír, hogy a Pfizer 6 hónapos csecsemők körében is teszteli a vakcináját.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img