Jó hír érkezett a gázturbináról, megkapta a Gazprom a szükséges dokumentációt

Ezt olvasta már?

Az Északi Áramlat-1, amely a Balti-tenger medrében halad Oroszországból Németországba, 10 napos karbantartási leállás után csütörtökön újraindult, de csak a kapacitásának 40 százalékán.

A Gazprom pénteken közölte, hogy még mindig nem kapta meg a Siemens Energytől a szükséges dokumentumokat, amelyek megerősítik az európai uniós és kanadai szankciók alóli mentességet a vezeték egyik kulcsfontosságú turbinájának visszaszállításához az Északi Áramlat portovai kompresszorállomására. A turbinát Kanadába küldték javításra.

A Kommerszant források idézése nélkül közölte, hogy a szükséges papírok hiánya miatt a turbina, amely már úton volt Kanadából vissza Oroszországba, szombaton lekéste a Németországból Helsinkibe tartó kompot.

A lap szerint a turbina a következő napokban érkezhet meg, ha a Siemens Energy és a Gazprom sikeresen elintézi a szükséges dokumentumokat.

A Kommerszant azt is közölte, hogy a turbina leszállítása nem biztos, hogy az Északi Áramlat-1-en keresztül történő gázszállítások növekedését eredményezi, mivel a portovai kompresszorállomáson több egységet is javítani kell.

A Gazprom júniusban leállította az áramlásokat az Északi Áramlat-1 vezetéken kereszült, mondván, hogy nem tudja visszaszerezni a turbinát Kanadából. Németország viszont közölte, hogy a szóban forgó turbinát csak szeptemberben akarták használni.

Csütörtökön két, az ügyet ismerő személy azt mondta, hogy a turbina Németországban rekedt a tranzitban, mert Oroszország még nem adott zöld utat a visszaszállításra.

(Reuters)

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images 

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában