Jenei Zoltán az országos kórház-főigazgató

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A miniszterelnöki határozat értelmében az országos kórház-főigazgatót Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere javaslatára nevezte ki a kormányfő.

Jenei Zoltán 2014. december 30. és 2020. szeptember 1. között volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja. A távozás tényét bejelentő közleményben az ITM úgy fogalmazott: „az Innovációs és Technológiai Minisztérium köszöni a kancellár kiemelkedő munkáját. Utódlásról a későbbiekben születik döntés”. Emellett 2016 márciusa és 2017 januárja között volt a KLIK, mint fenntartó struktúrájának kialakításáért felelős miniszteri biztosként Jenei Zoltán

Érdemes felidézni, hogy az OGK intézményét egy keddi közlönyben megjelent rendelet hozta létre. Az egészségügyért felelős miniszter alá rendelve, központi hivatalként működő központi költségvetési szervként az OKF, amelyet az országos kórház-főigazgató vezet. Az országos kórház-főigazgatót az országos kórházfőigazgató-helyettes helyettesíti. Az országos kórházfőigazgató-helyettest az országos kórház-főigazgató javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. (Több helyettes is kinevezhető.)

Az OKFŐ feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában – szólt a keddi rendelet.

Népszava írt kedd reggeli cikkében arról, hogy – amellett, hogy a kormány a jogállásról szóló törvény több vitatott pontját is elhalasztja – az OKF vezetője lesz a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak (akik az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyt aláírják), kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. A kórházak mostani főigazgatói székében ülőket intézményvezetőnek nevezik át, akinek a helyettese az orvosigazgató lesz. 

Fontos rendeletekre kell még várni

Érdemes kiemelni, hogy a nagy vihart kavart – többek között a jelentős orvosi béremelést is tartalmazó – egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény több pontja ma, azaz november 18-án lép hatályba, azonban a törvényben ígért végrehajtási rendeletek még nem jelentek meg. Kedden és szerdán is egyeztettek a részletekről a Belügyminisztériumban, illetve az EMMI-ben. A Népszava szerdai cikke szerint a BM-be végül meghívták a Magyar Orvosi Kamara elnökét az eredetileg politikainak szánt egyeztetésre.

Címlapkép: Jenei Zoltán kancellár beszél a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktató Központja és a Nemzetközi ECL Nyelvvizsgaközpontja felújított épületének átadásán 2019. április 15-én. A felújítás a Modern városok program (MVP) részeként több mint 900 millió forintból valósult meg. Forrás: MTI/Sóki Tamás

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában