Jakab Ferenc: a koronavírus elleni oltásokra sok évig szükség lesz

Ezt olvasta már?

Újabb informatív poszttal jelentkezett Jakab Ferenc a pécsi virológusok Facebook-oldalán, ezúttal a Covid-variánsok és vakcinák témájában. Szerinte népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok. Ezek a genomban történő változások a vírus fertőzési mechanizmusait is megváltoztathatják, így nyomon követésük létfontosságú.

Az elmúlt időszakban jelentős figyelmet fordítottunk a tüske fehérje változásaira és arra, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a vírus terjedésének dinamikáját és hogyan képes esetleg ezek révén megkerülni az immunrendszer védekezési mechanizmusait. Ráadásul a tüske fehérjében létrejövő változások megváltoztathatják a vírus receptor kötő (hACE2) képességét is.

Az összes jelenlegi aggodalomra okot adó változat (B.1.351, B.1.1.7 és P1 törzsek) különbözik az eredeti, vuhani vírustörzstől

– mutat rá a virológus, aki azt is hozzáteszi, hogy a madár koronavírussal végzett vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy egy adott variáns elleni oltások védenek a kismértékben különböző variánsoktól is.

Nem mindig adnak kellő védelmet azonban az erősen különböző változatok ellen – hívta fel a figyelmet.

Gyorsan hozzáfűzi ugyanakkor megnyugtatásképp, hogy “a jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák valószínűleg mind védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 uralkodó változataival szemben”.

A pécsi professzor úgy véli, hogy

a megoldás hosszú távon az úgynevezett multivalens vakcinákban rejlik!

“A multivalens vakcinák tartalmazzák többek között a vírus külső fehérjeburkának (nukleoprotein) elemeit is, amelynek a szelekciós nyomása és ezzel a variabilitása is kisebb, mint a tüske fehérje változási képessége. Ezen védőoltások alapját tehát már feltételezhetően több domináns variáns adja majd” – magyarázza a virológus, aki szerint a koronavírus elleni oltásokra sok évig szükség lesz még, és ezek az oltások különbözőek lesznek, pontosan a vírus változékonysága miatt. 

A szakember azt írta, hogy ez kicsit talán az influenzavírus elleni oltásokhoz hasonlít majd.

Címlapkép: Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. március 25-én. Forrás: MTI/Rosta Tibor

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img