Itt is van a rendelet a vendéglátók megmentéséről

Ezt olvasta már?

Kedden a Magyar Nemzet értesülései nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy a kormány változtat eddigi modelljén, amelynek eredményeként a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók előre megkapják majd az állami bértámogatást az igénylést követően.

A várakozások szerint a modellváltásnak köszönhetően stabilizálódhat majd a piac, a turizmus újraindulásakor pedig az állásukban megtartott, gyakorlott munkavállalókkal nyithatnak meg az üzletek. Az új megoldás nagy előnye, hogy az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz:

A KORMÁNY ugyanis EGY ÖSSZEGBEN KIFIZETI FEBRUÁR VÉGÉIG A BÉRTÁMOGATÁST.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt és ma éjféltől életbe lépő rendelet a következőket tartalmazza:

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 14. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki: (4a) Ha a határozattal megállapított támogatásra a munkaadó bármely okból már nem vagy nem teljes egészében jogosult, azt – a munkaerőpiaci programban meghatározottak szerint – haladéktalanul be kell jelentenie a határozatot hozó fővárosi és megyei kormányhivatalnak.

Az R. 14. §-a a következő (5a) és (5b) bekezdéssel egészül ki: (5a) A munkaadó a támogatás időtartamának utolsó napját követő második hónap végéig – a munkaerőpiaci programban meghatározottak szerint – igazolja, hogy a részére folyósított támogatásra jogosult volt. Amennyiben ezen időpontig a munkaadó nem, vagy csak részben igazolja a támogatásra való jogosultságát, a részére folyósított támogatás azon részét, amelyet jogosulatlanul vett igénybe, vissza kell fizetnie.

(5b) Ha a munkaadó a fővárosi és megyei kormányhivatal által megállapított visszafizetési kötelezettségének a visszafizetési kötelezettség megállapításától számított harmincadik napig eleget tesz, részére további, a visszafizetési kötelezettséghez kapcsolódó szankció nem kerül megállapításra.

2. § Az R. a következő 18. §-sal egészül ki: 18. § A fővárosi és megyei kormányhivatalok által 3. alcím szerinti határozattal már megítélt bértámogatást– a munkaerőpiaci programban meghatározottak szerint – támogatási előlegként kell a munkaadó részére folyósítani. 3. § Az R. 14. § (5) bekezdésében az „utólag” szövegrész helyébe a „támogatási előlegként” szöveg lép.

Lényeges változás lesz tehát az eddigiekhez képest, hogy az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása.

EZ AZT JELENTI, HOGY A VÁLLALKOZÁSOK ELŐRE HOZZÁJUTNAK A PÉNZHEZ.

Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak.

Nagy szükség van a támogatásra

A rendelet kapcsán érdemes felidézni, hogy korábban sok kritika érte a kormányt amiatt, hogy a szinte teljesen leállt szektor támogatására kevés forrást fordított, illetve az sem jutott el az ágazat szereplőihez. A múlt heti adatok szerint a 27 milliárd forint értékben igényelt munkahelyvédelmi támogatásból mindössze 7 milliárd jutott el a cégekhez.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múltheti kormányinfón kijelentette, elfogadják a vendéglátósok kritikáját, így arról döntött a kormány, hogy az ágazati bértámogatások kifizetését felgyorsítják.

Közös javaslatcsomag jöhet

Alábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy ezen a héten a szállásadókat és a vendéglátóhelyeket képviselő szakmai szervezetek megpróbálnak egy közös javaslatcsomagot kidolgozni, hogy azzal álljanak a kormány elé. Általános vélemény ebben a szektorban, hogy a kényszerű járványügyi zárlatnak a vége jelenleg beláthatatlan, ezért további állami segítségre van szükség ahhoz, hogy ne legyen csődhullám, és meg tudják tartani a nyitásig a megmaradt 200 ezer munkavállalót. Közben a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke is újabb állami segítséget sürgetett a turisztikai szektor számára, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pedig további kitartást kért a vállalkozóktól.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img