Itt a vége: készülhetnek a nagy változásokra a katások

Ezt olvasta már?

Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam. Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható

– írta Facebook-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

Az államfő ugyanakkor megjegyezte, érzékeli a felháborodást, amit a törvény okozott, hozzátéve:

Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés.

Novák Katalin posztjában azt írta, megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy

a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

A köztársasági elnök a „rendkívüli időkre”: a háborúra és a gazdasági válságra hivatkozott annak indoklására, hogy miért írta alá a törvényt.

A kormány július 11-én, azaz múlt hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az új KATA-törvényt, amelyet a parlament sürgősséggel, másnap már el is fogadott.

A törvény legfontosabb eleme, hogy a kisadózó vállalkozók ezentúl csak magánszemélyeknek számlázhatnak, cégeknek nem. Ez alól egyedül a taxisok kapnak kivételt. Emellett megszűnik a bt.-k katás adózásának lehetősége, csak egyéni vállalkozók adózhatnak katával, közülük is csak a főállásúak. Az adó mértéke 50 ezer forint marad, míg a bevételi határ 12 millió forintról 18 millió forintra emelkedik. Az új szabályok már szeptember 1-jétől életbe lépnek.

Az új KATA-törvény ellen számos foglalkozási ág képviselői fejezték ki tiltakozásukat, ugyanis a kisadózó vállalkozók többségének ezek után más, sokkal kevésbé kedvezményes adózási formára kell váltaniuk. Súlyos problémákra figyelmeztetett a Magyar Orvosi Kamara, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a könyvszakma képviselői, de még a kivételezett taxisok se teljesen elégedettek a törvénnyel. A KATA-módosítás atyja, Parragh László iparkamarai elnök is „kissé erőteljesnek” nevezte az új törvényt.

Budapesten az elmúlt héten több demonstráció is volt az új KATA-törvény miatt, a tüntetők többször kérték Novák Katalin államfőt, hogy ne írja alá a törvényt.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában