Itt a kormányzati fordulat a napelemes pályázatban: előrehozzák a második fordulót

Ezt olvasta már?

A rezsicsökkentési szabályok módosítása, az átlagfogyasztás felett belépő magasabb árak, tükrében bizonyára sok pályázónak kedvező a hír, amelyet Steiner Attila a saját Facebook-oldalán jelentett be hétfőn este.

Ahogy a posztban kiemelte:

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Nem várunk tavaszig, novembertől elérhető lesz a lakossági napelemes pályázat második üteme. … Az első szakasz lezárásához közeledve úgy döntöttünk, hogy a tervezett jövő tavaszi időpont helyett már idén novemberben megnyílik a 2. ütem beadási szakasza.

Ez azért jelent újabb kormányzati fordulatot, mert amint megírtuk: egy hónapja, az első nyertesek bejelentésekor éppen a minisztérium közölte azt, hogy “A második ütemben 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet a lakossági napelemes pályázaton.”

Most tehát azt történt, hogy ahogy kezdenek a végéhez közeledni az első fordulóban beömlött 43 ezer támogatási kérelem feldolgozásának, és a nyertesek kihirdetésének, és közben országszerte sok család aggódik amiatt, hogy az új rezsiszabályok mentén magas számlák jöhetnek, a kormány mégis lát lehetőséget a második forduló mielőbbi megnyitására. Az új rezsiszabályok alapján megérkezett első számlákról pedig már írtunk is az alábbi cikkekben:

Bár az államtitkár a posztban úgy fogalmazott, hogy már közelednek az első szakasz lezárásához, az alábbi aktuális adatbázis alapján még úgy tűnik, hogy a beadott bő 43 ezer pályázatnak „csak” a fele (közel 22 ezer) van nyertesnek hirdetve, amely pályázatokra 70 milliárd forintnyi kötelezettségvállalás történt eddig. Valószínűleg a másik fele esetén is közeledik már az apparátus az eredményhirdetéshez és így azt is látják belülről, hogy igenis meg lehet hirdetni a második fordulót még idén.

A pályázathoz létrehozott külön hivatalos internetes oldalon pedig már fel is bukkant az a hír, amely azt rögzíti, hogy mi az az egyetlen pont, amelynél módosult a pályázati kiírás, ez pedig a második forduló beadási ütemezése. Az alábbi táblázatban azt mutatják be, hogy az eddigi hivatalos menetrendhez képest mi módosult (az egy hónapja meglebegtetett változást, miszerint csak tavasszal jönne a második forduló, végül nem vezették át a hivatalos kiíráson, éppen ezért csak kicsinek tűnik a módosítás a dátumok alapján). Így tehát az egyes megyékben november végétől karácsonyig lesz nyitva a pályázat:

Címlapkép forrása: Portfolio

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában