Itt a döntés: megúszta Magyarország a negatív hitelminősítői lépést

Ezt olvasta már?

A magyar besorolást támogatják az erős strukturális mutatók, mint a stabil gazdasági növekedés, melyet a beruházások fűtenek – emeli ki a Fitch. Ezek kiegyensúlyozzák a magas adósságot, az unortodox fiskális és monetáris politikai lépéseket és a kormányzás minőségének romlását. A stabil kilátás azt tükrözi, hogy a cég továbbra is erőteljes gazdasági növekedésre, a külső egyensúlyi mutatók fokozatos javítására, a költségvetési fegyelemre és a csökkenő adósságrátára számít – teszik hozzá.

A hitelminősítő arra számít, hogy a magyar kormány megállapodik majd az Európai Bizottsággal a nemzeti helyreállítási programról szeptember végéig.

Kiemelik, hogy a tárgyalások konstruktívabb hangulatban zajlottak a hírek szerint az utóbbi hetekben, és arra számítanak, hogy a kormány további engedményeket tesz majd. Az uniós források beérkezése pedig lehetővé teszi majd a beruházások további finanszírozását, amire egyébként piaci forrásokat kellene bevonni.

Az elemzés szerint fontos kockázat a magyar gazdaság orosz energiafüggősége, Magyarország sérülékenysége jelentős az esetleges gázszállítások leállítása esetén. A Fitch egyébként nem számít a szállítások teljes leállására, ha mégis egy ilyen forgatókönyv valósulna meg, az recesszióhoz és magasabb inflációhoz vezetne nálunk is.

A hitelminősítői az idén 5,1%-os gazdasági növekedésre számít Magyarországon, a második félévben a magas infláció és a romló külső körülmények miatt lassulás jöhet. 2023-ban a cég szerint 2,4%-ra lassulhat a növekedés a gyengébb háztartási fogyasztás, alacsonyabb beruházások és a kockázatos külső környezet miatt. A kockázatok lefelé mutatnak a növekedést illetően az orosz gázszállítások bizonytalansága miatt.

Az infláció idén átlagosan 11,3% lehet a Fitch szerint az élelmiszerárak elszállása miatt. A rezsicsökkentés és a különböző árstopok 4,3 százalékponttal csökkenthetik az éves átlagos áremelkedést, 2023-ban ez a hatás már csak 0,7 százalékpont lehet. A hitelminősítő szakértői arra számítanak, hogy a kormány fokozatosan vezeti majd ki ezeket az intézkedéseket.

Jövőre az infláció várhatóan 7,6%-ra mérséklődik éves átlagban, ebben felfelé mutató kockázatok vannak a bizonytalan külső környezet és a rezsicsökkentés már bejelentett módosítása miatt. Az MNB várhatóan folytatja majd a szigorítást, az év végére 12,25% lehet az alapkamat – teszik hozzá.

A kormány által bejelentett különadókkal kapcsolatban a Fitch kiemeli, hogy a költségvetési kiigazítással elérhető lehet az idei 4,9%-os hiánycél, ha sikerül megegyezni az EU-forrásokról. Jövőre a gyengébb gazdasági növekedés miatt 3,9% lehet a hiány a GDP arányában.

Az államadósság idén a nemzeti össztermék 77%-ára csökkenhet, majd 2024 végére a 70 százalékos határ felé tarthat. A magas adósságráta továbbra is negatív tényező a magyar besorolás szempontjából, a BBB besorolású országok átlaga 55%. A mostani emelkedő hozamkörnyezetben a magasabb kamatkiadások jelentősen emelkedhetnek a hasonló besorolású országok átlagára.

A fizetési mérleg hiánya idén a GDP 7%-ára hízhat, ami jelentősen meghaladja a BBB-országok 1,8 százalékos mediánját. 2024-ig ez a deficit a GDP 3,5%-ára csökkenhet.

Az elemzés végén a Fitch szokás szerint felsorolja, milyen tényezők vezethetnek változáshoz. Negatív irányú lépés (kilátásrontás vagy leminősítés) jöhetne, amennyiben:

  • A kormány nem tudna megegyezni a helyreállítási alapról az Európai Bizottsággal. Ez aláásná a befektetői hangulatot, nagyobb költségvetési hiányhoz és emelkedő adóssághoz vezetne.
  • Jelentős gazdasági sokk érné Magyarországot például az orosz gázszállítások leállása miatt, ez a középtávú növekedési kilátásokat is rontaná.

Pozitív lépés (kilátásjavítás vagy felminősítés) jöhet, amennyiben:

  • Az adósság gyorsabban csökkenne a hasonló besorolású országok átlaga felé.
  • Stabil és fenntartható középtávú növekedési kilátások jellemeznék a gazdaságot kiszámítható gazdaságpolitika és komoly makrogazdasági egyensúlytalanságok nélkül.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában