Iskolatévé: Tippek, hogy biztosan meglegyen a történelemérettségi

Ezt olvasta már?

János Valéria ezúttal olyan tippekkel készült, amelyek kevesebb tanulással is pluszpontokat hozhatnak. Ehhez tudni kell, milyen hibákat nem szabad semmiképp elkövetni, és mi az, amit feltétlenül bele kell írni a feladatsorba.

Az írásbeli érettségin először rövid választ igénylő feladványokat kapnak a vizsgázók. Fontos szabály, hogy kék színű tollat kell használni a teszthez, és fontos, hogy olvashatóan írjon a vizsgázó. Ezt követően az oktató felsorolta azokat a hibákat, amelyeket gyakran elkövetnek a diákok, ha például helyesírási hibát vét valaki, hiába jó a válasza tartalmilag, nem kap rá pontot. Nagy segítség lehet a vizsgatermekben elhelyezett helyesírási szótár, amit bátran lehet használni a feladatok megoldásánál. Az oktató konkrét példákkal is készült, hogy a tippjeit a gyakorlatban is szemléltesse. 

Esszék

Középszinten kettő, emelt szinten három esszét kell a vizsgázónak megírnia, egy rövidet, egy hosszút és egy komplexet. A feladatlap több választási lehetőséget kínál. Fontos, hogy tömören fogalmazzon a vizsgázó, és nagyon fontos, hogy a munkája során az alábbi szempontokra ügyeljen:

  • Feladatmegértés
  • Tájékozódás térben és időben
  • Kommunikáció, a szaknyelv használata
  • Ismeretszerzés, a források használata
  • Eseményeket alakító tényezők

Hogy a fentiek mit takarnak pontosan, Jánosi Valéria részletesen is elmagyarázta az előadásában, ahogy azt is, melyek azok a hibák, amelyeket a vizsgázók leggyakrabban elkövetnek. Amivel az oktató szerint még pontokat lehet szerezni: ha időben lefekszik előző nap a diák, a vizsga napján nem felejt el reggelizni, időben elindul az érettségire, visz magával ételt, italt, kék színű tollat, történelematlaszt, és ami a legfontosabb, ha bízik magában. 

Iskolatévé – Történelem 04

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában