Ilyen is ritkán történik: újraírják a sokat vitatott egészségügyi törvényt

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója volt a csatorna vendége és fontos kijelentéseket tett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, már elfogadott törvényről, amely az eredeti tervek szerint egy hét múlva, november 18-án lépne hatályba, azonban a további pontosító részletszabályok és végrehajtási rendeletek még mindig nem jelentek meg. A Magyar Orvosi Kamara továbbá sérelmezi, hogy azok kidolgozásába nem vonták be őket.

Ami viszont még inkább figyelmeztető a kormány számára a kihirdetett törvény kapcsán, hogy a kamara felmérése szerint a magyar orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, közel 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is, további közel 40% pedig vagy a szakmát, vagy az országot hagyná el.

Feltételezhetően ezt a negatív visszhangot ismerte fel a kormány és most azon van, hogy a súlyos következményekkel járó forgatókönyv megvalósulását elkerülje. Vagyis azt, hogy az állami ellátórendszerben – épp egy rendkívüli terhelés idején, a koronavírus-járványban – még kevesebb szakember maradjon.

A Fidesz politikusa most arról beszélt, hogy “minden orvos biztos lehet abban, hogy őket az egész változás csak pozitívan fogja érinteni”.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint jelenleg is zajlanak a tárgyalások a részletszabályozásokat illetően és meg is fognak egyezni. Minden szakmai részletben: a vezényléstől a magánpraxis és a kórházban elvégzett munka összehangolásáig mindenben lesz megállapodás – tette hozzá.

Az átdolgozott törvényjavaslat vissza fog kerülni az országgyűlés elé

– árulta el a kormánypárti képviselő.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók épp a Portfolio keddi Private Health Forumán fejtették ki véleményüket a törvényről és annak várható következményeiről:

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img