Illegális a dolgozóját munkaidő után keresnie a főnöknek Portugáliában

Ezt olvasta már?

Az új portugál szabályozás szeretne egy egészséges munka-magánélet egyensúlyt kialakítani, ami különösen nehézzé vált a koronavírus óta otthonról dolgozók számára.

Az új törvény értelmében a munkaidő után a munkaadó sem telefonon, sem emailen, sem más csatornán keresztül nem keresheti munkavállalóját. Ha ezt megszegik, pénzbüntetésre számíthatnak.

Nem Portugália az első európai ország, amely ilyen irányba mozdul el, 2017-ben Franciaországban is elfogadtak egy hasonló törvényt, amely lehetővé tette a dolgozóknak, hogy a munkaidőn kívül figyelmen hagyják a munkaügyi megkereséseket.

A lap szerint a portugál törvényalkotók így szeretnék vonzóbbá tenni az otthonról való munkavégzést, nem utolsó sorban így szeretnének több, akár külföldi dolgozót is odavonzani.

A sajtóban megjelent hírek szerint a törvény arra is kötelezi a munkáltatót, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket és eszközöket az otthonról történő munkavégzéséhez, emellett át kell vállalnia a home office miatt megnövekvő közüzemi számlák (rezsi) egy részét is.

 A Gartner egy friss tanulmánya szerint jövőre a világ munkaerejének 31%-a fog hibrid vagy teljesen otthoni munkát cégezni, ez az arány az USA-ban 53%-ot tehet ki.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img