Ijesztően sok esőerdőt vágtak ki áprilisban Brazíliában

Ezt olvasta már?

A műholdas megfigyelések előzetes kiértékelése szerint 1012,5 négyzetkilométernyi esőerdő irtottak ki a múlt hónap, csaknem kétszer annyit, mint a múlt év azonos havában. Az esős évszak utolsó hónapjának számító áprilisban általában még szerény méreteket ölt az erdőirtás Amazóniában, az idei április érték azonban megközelíti a száraz évszak első hónapjának tartott június eddigi legmagasabb értékét, a tavaly mért 1061 négyzetkilométert.

Tavaly áprilisban 580 négyzetkilométernyi – 1400 focipályányi – esőerdőt irtottak ki Brazíliában. Az idei év első négy hónapjában 1954 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő eltűnését jelezték a műholdas megfigyelések, csak a dupláját a tavalyinak.

Az eddigi adatok azt jelzik, hogy idén rendkívül erős nyomás nehezedik az amazóniai esőerdőkre

– mondta Maria Napolitano, a WWF Brazília tudományos szakértője. Marcio Astrini, a Klímaobszervatórium nevű zöldszervezet szakértője “szörnyűnek, ijesztőnek és felháborítónak” nevezte az idei április adatokat.

A Jair Bolsonaro elnök hatalomra kerülése óta eltelt három évben évente 75 százalékkal több esőerdőt irtottak ki, mint az előző tíz év átlagában. Az elnök 2019. januári kormányra kerülése óta a környezet védelmére hivatott állami szervek a jelzett illegális erdőirtásoknak mindössze 2,17 százaléka esetében léptek közbe – közölték természetvédők.

Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár a múlt héten felszólította a brazil fiatalokat, hogy nagy számban vegyenek részt az októberi elnökválasztáson, mert Brazília a klímaváltozás szempontjából kulcsfontosságú ökológiai rendszereknek, köztük az amazóniai esőerdőnek ad otthont, és – mint mondta – a fiatalok szavazata elengedhetetlen ahhoz, hogy az országban “a bolygó egészségének javára változzanak a dolgok”.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában