Horroráron a magyarok kedvenc sajtja és a gyümölcsök zöme – Hol van még a vége az áremelkedésnek?

Ezt olvasta már?

Emelkedés a gabonapiacon

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint Magyarországon július második hetében

  • az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 137,6 ezer forint/tonna,
  • a takarmánybúzáé 137,3 ezer forint/tonna,
  • a takarmánykukoricáé 118,2 ezer forint/tonna (+46 százalék az egy évvel korábbihoz képest) volt július második hetében.

A fehércukor világpiaci átlagára 2022 májusában 515 euró/tonna volt, 2 százalékkal emelkedett az áprilisihoz képest.

Az olajnövénypiaci jelentésből pedig az derül ki, hogy Magyarországon a szójabab termelői ára 232,3 ezer forint/tonna volt július második hetében. A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 280 ezer forint/tonna volt július második hetében, az egy évvel korábbit 62 százalékkal haladta meg. A nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 282,2 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők július második hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 297,1 ezer forint/tonna volt. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag októberi jegyzése változatlanul 262 ezer forint/tonna volt július 11–22. között.

Magasabb áron adják a húsokat, drágul a tojás is

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 711 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 júniusában, ami 36 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest – írja az AKI. A darabolt sertéshús – karaj, tarja, comb – feldolgozói értékesítési ára 30 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban.

A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 23,7 százalékkal, a sertéscombé 1,4 százalékkal nőtt ugyanekkor.

A vágócsirke termelői ára kilogrammonként 436 forint volt július elején, egy évvel korábban ilyenkor a 300 forintot közelítette. A friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési ára pedig az alábbiak szerint alakult tavalyhoz képest:

  • a csirkecomb kilója 65 százalékkal, 923,5 forintra emelkedett,
  • a csirkemellfilé kilója 58 százalékos növekedéssel meghaladja a 2000 forintot
  • a csirkemáj szívvel kilogrammja 66 százalékkal, 842,7 forintra nőtt.

A vágópulyka termelői ára is emelkedett, kilója 578,7 forintba került a 27. héten. A friss pulykahúsok feldolgozói értékesítési ára sem lettek alacsonyabbak tavalyhoz képest, mivel 30-50 százalékkal emelkedtek.

Magyarországon az AKI adatai szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M és L méretű) csomagolóhelyi ára 36,85 forint/darab volt 2022 első huszonhét hetében, ami 32 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 40,25 forint/darab (+35,4 százalék) volt ugyanekkor.

Egekben a trappista ára

Az AKI adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 160,54 forint/kilogramm volt 2022 júniusában. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos és a zsírtartalom 0,06 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal nőtt 2022 júniusában a 2022. májusihoz képest, és 47 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A jelentésből kiderül az is, hogy 2022 júniusában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül kivétel nélkül emelkedett a tejtermékek feldolgozói értékesítési ára:

  • 58 százalékkal a trappista sajt,
  • 45 százalékkal a tehéntúró,
  • 43 százalékkal a natúr joghurt és a tejföl,
  • 42 százalékkal az adagolt vaj és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej,
  • 41 százalékkal a kefir,
  • 40 százalékkal a gyümölcsös joghurt,
  • 39 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej,
  • 35 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej,
  • 32 százalékkal az ömlesztett sajt,
  • 30 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej,
  • 16 százalékkal a natúr vajkrém.

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+58 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+38 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+36 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+6 százalék) fogyasztói ára.

Nem babra megy a játék a hazai zöldségpiacon

Az AKI jelentése szerint előző év 29. hetéhez mérten 10-20 százalékkal magasabb áron kínálták az I. osztályú belföldi paradicsomot, a leginkább a fürtös változat bruttó ára emelkedett, kilójáért 570 forintot kértek, egy héttel korábban még 613 forintba került. Az olasz import koktélparadicsom kilója pedig 1000 forint volt.

Tavalyhoz képest a belföldi termesztésű paprikák közül legnagyobb mértékben az almapaprika drágult, közel 90 százalékkal, egy hete kilójáért 850 forintot kértek a Budapesti Nagybani Piacon, ahol egy évvel korábban 450 forintért szerepelt a kínálatban. A tölteni való paprika sem úszta meg a drágulást, az ára nemcsak tavalyhoz mérten, hanem az előző héthez képest is emelkedett, kilója a 29. héten mérettől függően 365-463 forint volt. A kaliforniai paprika ára tavaly óta csak minimálisan emelkedett, kilója 1100 forint. Az uborkák ára is nőtt: a kígyóuborka közel 20 százalékkal, 475 forintra emelkedett, a kisebb méretű berakó pedig több mint 50 százalékkal, 475 forintra rúgott.

A padlizsán kilónkénti ára 2021. 29. hetében 400 forint volt, azonban mostanra 40 százalékkal emelkedett és már 565 forintért értékesítették a nagybani piacon. Drágább lett a burgonya bruttó termelői ára is, a Red-Scarlettet kilogrammonként 170 forintért kínálták.

Horroráron a gyümölcsök

A jelentés szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi meggy a 22. héten jelent meg a kínálatban 1100 forint/kilogramm áron. A meggy termelői ára 688 forint volt 2022 23-29. hetében, amely 5 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az AKI adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt meggy felvásárlási ára az idei szezon eddig eltelt időszakában 186 ezer forint/tonna volt, 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Megcsapta az áremelkedés sokak kedvenc strandételét, a csemegekukoricát is, amely júliusban 155-160 forint körül mozgott.

33-33 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest július harmadik hetére a zöld és a sárga húsú dinnye ára, amelynek kilogrammja 300-400 forintba került a Nagybani Piacon. A görögdinnye termelői ára 20 százalékkal emelkedett, 200-220 forint körül volt kilója, a magnélküli dinnyéért 245 forintot kértek.

Tavalyhoz képest tartják árukat a piros bogyós gyümölcsök: a málna és a szeder kilója 1800 forint felett, egyedül a pirosribiszke drágult brutálisan, kilogrammja július második felében meghaladta az 1500 forintot.

A magyarok rajonganak a barackért is: a kajszi a nagybani választékában 750 forint/kilogramm áron volt, az őszibarack mérettől és fajtától függően 500-900 forint között volt. A nektarint pedig 663 forintért kínálták.

A mostani élelmiszer drágulás még csak a Covid hatása, a java még hátra van

Az élelmiszer árakban a háború hatásait 2022 negyedében kezdjük el érezni, jelenleg még a Covid válság hatásai mutatkoznak meg. Az élelmiszerek soha nem jelentettek még akkora terhet a háztartásoknak, mint most – mondta a legfrissebb Takarék AgrárTrend Indexet bemutató sajtóeseményen Héjja Csaba. A Takarékbank Agrár Üzletág, Agrár Elemzés, Termék- Folyamattámogatási Központ szenior elemzője

az idei év átlagában 28 százalékos élelmiszerár-emelkedésre számít.

Véleménye szerint a jövedelem növekedése eddig fedezte az élelmiszerárak emelkedését és az élelmiszer többletfogyasztását. Becslésük alapján az élelmiszerárak növekedési üteme idén már meg fogja haladni a jövedelmekét.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában