Hongkongi miniszter: Amerikának és Kínának nem egymással, hanem a koronavírussal kell foglalkoznia

Ezt olvasta már?

A romló amerikai-kínai kapcsolatok nem tesznek jót Hongkongnak, mondta a gazdasági és kereskedelmi miniszter a CNBC-nek, és szerinte inkább mindenki közös ellenségére, a koronavírus-járványra kéne fókuszálni a világ országainak.

Miközben a járvánnyal küzdünk, azt gondolom, hogy az utolsó dolog, amit bárki is akar, az a kereskedelmi kapcsolatok további romlása

– mondta Edward Yau.

A csendes-óceáni államok gazdasági teljesítményével kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy szoros összefüggés van a kibocsátás alakulása és a járványhelyzet kezelése között. Példaként Kínát említette, amelynek gazdasága a járvány első hullámának visszaszorítása után elsőként pattant vissza.

Ezzel szemben más régiós országokban nem ilyen jó a helyzet, Hongkong például történelmi, 9%-os visszaesést szenvedett el a második negyedévben. A város gazdaságát több negatív hatás érte: a demokráciapárti tüntetések rossz hatással voltak az idegenforgalomra és a helyi vállalatokra, a koronavírus esetszámok pedig ismét emelkedést mutattak, ezért újabb intézkedéseket kellett foganatosítani.

Az Egyesült Államok és Kína kapcsolata jelentősen romlott az elmúlt évben a koronavírus-járvány eredetéről szóló vita, a hongkongi nemzetbiztonsági törvény és Kína dél-kínai területi követelései miatt. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági törvény miatt felfüggeszti Hongkong különleges kereskedelmi státuszát, és egyben a városban nőtt a félelem azzal kapcsolatban, hogy Hongkong elveszítheti pénzügyi szerepét.

Szeptember 25-től a Hongkongban gyártott, Amerikába exportált termékeken kínai eredetet kell megjelölni. Yau ezzel kapcsolatban a WTO irányelveire hivatkozott, amely szerint Hongkong jogosult saját termékeként megjelölni az exportcikkeit, és Yau szerint ezért a jogáért ki is fog állni.

Yau elmondása szerint az országoknak fel kéne ismernie, hogy a közös ellenség a koronavírus, de meglátása szerint egy geopolitikai eredetű konfliktus van kibontakozóban, amelybe Hongkongot is bevonták, de a miniszter szerint a város felveszi a harcot.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img