Hivatalos: minden járványügyi korlátozást eltöröl a kormány

Ezt olvasta már?

Ahogyan azt a kormány már bejelentette, a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával kivezeti a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. Hétfőtől nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben sem, tehát sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben valamit megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ péntek este és ezzel párhuzamosan ezek a szabályok meg is jelentek a közlönyben.

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során. 

Kíváncsiak vagyunk, olvasóink hétfőtől kezdődően hogyan alkalmazkodnak az új helyzethez:

Fentieken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés- táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem. A Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldja a kormány.

A  védettségi igazolvány kiállítására és érvényességre vonatkozó szabályok nem változnak, hisz azokat az uniós COVID igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban alakították ki, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy COVID igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.

Az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldotta a kormány.

A rendelet kimondja, hogy a munkáltató döntésétől függően, de legkésőbb 2022. április 1-jén megszűnik az e rendelet alapján elrendelt vagy alkalmazott fizetés nélküli szabadság, illetve illetmény nélküli szabadság. Vagyis már nem büntethető az, aki nem veszi fel az oltást a kötelező munkáltatói előírás ellenére.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában