Hivatalos: így változik a 2022/2023-as tanév rendje – Van egy meglepetés is!

Ezt olvasta már?

Külön cikkben számoltunk be ma arról, hogy csütörtöki Kormányinfó legfontosabb és legtöbb embert érintő bejelentése minden bizonnyal az volt, amikor közölték, hogy a téli szünet idén hosszabb lesz a megszokottnál, és nem lesz őszi szünet.

Az erről szóló kormánydöntés kihirdetését még mára meg is ígérte a miniszter és ezzel összhangban a kormányrendelet meg is jelent a csütörtöki közlönyben, a Kormány 368/2022. (IX. 29.) Korm. rendelete a 2022/2023. tanév rendjére alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról címmel.

Ez a rendelet kimondja, hogy

a tanulónak a 2022/2023. tanítási évben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

Egyúttal módosítja az eredeti, júliusban kihirdetett belügyminisztériumi rendeletet: a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő).

Vagyis a téli szünet december 22. és január 8. között tart.

A rendelet újdonsága, hogy azt is kimondja, hogy a 2022/2023. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napja 2023. június 16. (péntek), eddig június 15. csütörtök volt.

A Kormányinfón tett bejelentésnek megfelelően pedig őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el.

A tanév rendjét módosító, csütörtökön megjelent rendelet pénteken hatályba is lép.

Igazgatási szünet jön az államigazgatásban

Ugyanebben a közlönyben hirdette ki a kormány azt a rendeletet is, ami arról szól, hogy igazgatási szünet lép életbe idén december 22-én és ez jövő év január 6-áig tart.

A rendelet azt is tartalmazza, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles az igazgatási szünetre esővalamennyi munkanapra szabadságot kiadni a kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatott személyek részére, azzal, hogy ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik, először a 2022. évben esedékes szabadságot kell kiadni, majd a 2023. évben esedékes szabadságot.

Az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik.

A közlönyben más döntését is kihirdette a kormány csütörtök este:

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában