Hétvégére már többet tudunk a második hullám gazdasági hatásairól – de a lényeg csak azután jön

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
A hétfő a keresetek közlésével indul, a szeptemberi statisztikákat ismerhetjük meg. Magyarországon ezen kívül előreláthatólag nem sok izgalmas dolog történik, nem úgy a világgazdaságban. Magyar idő szerint délelőtt ülnek össze az OPEC-országok, délután pedig Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke beszél. A jegybankelnök beszédére érdemes odafigyelni, mert akár további konkrétumokat is elárulhat a jegybank december 10-én bevezetésre kerülő, új eszközeiről. A jegybankelnök kedden is beszél majd.

Kedden az európai pénzügyminiszterek tanácsa ül össze, inflációs adat érkezik az eurózónából, Németországban pedig novemberi a munkanélküliségi statisztikákat ismerjük meg. Ezen kívül lesz még egy Jerome Powell-beszéd, amelyben a Fed elnöke a második hullám hatásairól árulhat el fontos részleteket, amelyek akár piacmozgató hatásúak is lehetnek. Magyarországon érkezik a harmadik negyedéves GDP második becslése, ezen kívül pedig a szokásos aukciókkal kell számolnunk.

Szerdán az októberi kamatstatisztikákat és a bankok összevont mérlegét közli a jegybank, érkezik a szeptemberi külkereskedelem részletes közlése. Az MNB emellett repotendert is tart. A szerda mozgalmas nap lesz a világban is, az eurózóna októberi munkanélküliségi adatai és a német kiskereskedelem mellett a legfontosabb adat az ADP novemberi közlése az amerikai foglalkoztatottság novemberi alakulásáról. Este ezen kívül a Fed közzéteszi Bézs könyvét.

Csütörtökön az októberi kiskereskedelmi statisztikákat ismerhetjük meg, az MNB egyhetes betéti tenderére pedig a szeptemberi kamatemelés óta árgus szemekkel figyelünk, de a szakértők szerint leghamarabb a decemberi kamatdöntés után jöhet változás. Érkeznek beszerzésimenedzser-indexek és kiskereskedelmi adatok Európából, az Egyesült Államokban pedig a szokásos heti munkanélküliségi adatokat teszik közzé.

Pénteken érkezik az októberi ipari teljesítmény első becslése Magyarországon, az Egyesült Államokban és Németországban is. A munkahét utolsó napján ezen kívül megismerjük az amerikai munkanélküliség novemberi alakulását is.

A héten ezen kívül továbbra is figyelemmel kísérjük a jogállamisági vita alakulását, hiszen gyorsan fogy az idő, és az EU-nak továbbra sincs költségvetése 2021-re. Fontos lesz a Brexit-tárgyalások alakulása, amelyet szintén folyamatosan figyelünk. A következő hét pedig különösen izgalmas lesz, hiszen december 10-én ülnek össze az EU állam- és kormányfői, és akkor pont kerülhet a Brexit- és a jogállamisági saga végére (jobb esetben), valamint az EKB is ismertetni fogja új intézkedéseit.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában