Hat pontban foglalta össze Varga Mihály, miért lesz erős a régióban a gazdaságok újraindítása

Ezt olvasta már?

Varga Mihály a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem gazdasági panelbeszélgetésén tartott előadása első pontjaként leszögezte: az előrejelzések szerint a Kárpát-medence gazdaságai idén és jövőre a járvány előtti szintet meghaladó mértékben bővülhetnek. Mint mondta: a magyar gazdasági növekedés ezen belül is az elsők között lehet, és még idén elérheti a járvány előtti teljesítményét. Ez elsősorban a támogató fiskális politikának, a beruházások ösztönzésének, az adócsökkentéseknek és a munkahelyek védelmének köszönhető.

A pénzügyminiszter második tényezőként a válságkezelés miatt megugró hiány- és adósságszinteket jelölte meg. Mint fogalmazott: míg az elmúlt évben a járvány elleni védekezés volt az elsődleges cél, most a gazdaság újraindítására kell összpontosítani a forrásokat. Ezért a térség valamennyi országában lazítani kellett a fiskális politikán, amely az államadósság emelkedéséhez vezetett. A sikeres újraindítást követően vissza kell térni a hiány- és adósságcsökkentő pályára.

Varga Mihály harmadikként a visszatérő munkaerőhiányt jelölte meg, amely ismét tartós kihívás lehet az uniós országokban. A pénzügyminiszter emlékeztetett: Magyarországon a foglalkoztatás már elérte a járvány előtti szintet, a munkanélküliségi ráta pedig hatodik legalacsonyabb az unióban. Nem véletlen, hogy a gazdaság újraindítása során a hatékonyságot és versenyképességet növelő beruházásokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek ellensúlyozni tudják a munkaerőhiány hatásait.

Az újraindítást a legtöbb országban megugró bérek és növekvő fogyasztás kísérik – ismertette a pénzügyminiszter előadása negyedik megállapítását, emlékeztetve, hogy Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal, a keresetek 10 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban a legutóbbi adatok szerint.

Varga Mihály ötödik és hatodik tényezőként az infláció emelkedését és a monetáris politikák erre adott válaszait jelölte meg. Mint fogalmazott: az infláció emelkedésére a növekvő bérek és kereslet mellett nemzetközi folyamatok is hatással vannak, többek között szállítási- és értéklánc-problémák. Ezek a folyamatok a monetáris politikákat Európa-szerte stratégiájuk felülvizsgálatára, változtatására kényszerítik annak érdekében, hogy mérsékelni tudják az infláció alakulását.

Éppen ma jelent meg interjúnk Virág Barnabás MNB-alelnökkel, aki az euróbevezetés mellett az infláció megugrása miatt a jegybank kamatemelési sorozatáról is részletesen beszélt:

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Innomed Medical Zrt. esztergomi üzemcsarnokának avatásán 2021. július 16-án. Ezen a napon Varga Mihály avatta fel a magyar fejlesztésű defibrillátorokat, röntgen rendszereket és EKG-kat gyártó cég esztergomi üzemcsarnokát, mely 1,6 milliárd forintos beruházással jött létre. A 32 éves múltra visszatekintő orvostechnikai vállalat a kormánytól 1,3 milliárd forintos támogatást kapott az Egészségipari támogatási programban.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img