Három megdöbbentő részlet derült ki az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájáról: mégsem szúrta el az EU a közös beszerzést?

Ezt olvasta már?

A két legnépszerűbb kritika a 27 tagállam nevében intézett közös uniós vakcinabeszerzéssel szemben az, hogy túl lassan reagált az Európai Bizottság és rossz feltételeket tudott csak kialkudni a gyártókkal szemben. Ezekkel teljesen szembemennek azok a tények, amelyek csak a minap váltak ismertté, mégpedig az alábbi formában:

  • Bár még január végén is azt hangoztatta újságírói kérésekre a brit kormány, hogy nemzetbiztonsági indokok miatt nem lehet közzétenni az AstraZenecával kötött vakcina szerződést, de valójában már november 26-án közzétették azt a brit kormányzati beszerzéseket rögzítő portálján szerkesztet formában (csak az ár és a szállítási ütemezést takarták ki), csak eléggé eldugva, így senki sem figyelt fel rá.
  • Mivel a gyógyszercéggel vívott csörték nyomán az Európai Bizottság is közzétette a saját maga által kötött szerződés szerkesztett változatát, így lehetőség nyílt a kettő összevetésére és a CNN-nek nyilatkozó jogi szakértő ezt meg is tette és ez alapján azt mondja, hogy gyakorlatilag a két szerződés szinte szó szerint megegyezik és mindkettőben benne van az a „megteszek minden tőlem telhetőt” klauzula, amire mutogatva az AstraZeneca januárban váratlanul bejelentette, hogy eltér az EU felé vállalt szállítási ütemezéstől.
  • Egy nagy vihart kavart olasz lapinterjúban a gyógyszercég vezérigazgatója azt állította, hogy ez a klauzula valójában nem kötelezi a céget az EU felé előre vállalt szállítási menetrend teljes betartására. Ez csak olyan értelemben igaz, hogy a klauzula valójában csak annak az üzleti kockázatnak a mérséklésére szolgál, hogy a szerződés aláírásakor még nem lehetett tudni, hogy lesz-e hatékony vakcinája a cégnek, illetve ha lesz, akkor utána valóban be tudja-e tartani a jó előre vállalt szállítási menetrendet (erre a klauzulára mutogatva eltérhet tőle amellett, hogy mindent megtesz a vállalt szállításokhoz közelítő teljesítésért).
  • Mivel most kiderült, hogy az AstraZeneca valójában a brit kormány felé is ugyanezt a klauzulát vállalta, így a jogi szakértő hangsúlyozta: erre a klauzulára mutogatva azt például nem teheti meg az AstraZeneca, hogy részben brit cégként csak a brit kormánynak szállít, és az EU-nak nem. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy azt viszont megteheti csendben a cég, hogy logisztikai és egyéb okokra hivatkozva előbb szándékosan a brit vállalásai kielégítésére fókuszál, hiszen részben brit cég és csak ezzel együtt igyekszik teljesíteni valamelyest az EU felé vállalt számokat. A Bizottság egyébként pont erre gyanakodott, amikor az asztalt ütve végülis exportkorlátozásokat vezetett be az összes uniós vakcinagyártóval szemben, hogy minden kifelé történő szállításról tudjon előzetesen és engedélyt adjon rájuk (vagy elutasítsa). A lényeg tehát, hogy a brit kormány sem tudott jobb feltételeket kötni az AstraZenecával, mint az EU, csak mivel brit, így meg kell érteni, hogy kicsit „hazahúz” a szíve a szállítások priorizálásánál.
  • Még ennél is érdekesebb információ a nyilvánosságra került brit kormányszerződésből, hogy azt valójában 1 nappal később, augusztus 28-án kötötték meg, mint amikor az Európai Bizottság is megkötötte a maga szerződését a céggel. Ez azért érdekes, mert az AstraZeneca vezére a fent jelzett olasz interjúban maga sugallta azt, hogy azért szállítanak előbb és gyorsabban a brit kormánynak, mert ők 3 hónappal hamarabb kötötték a szerződést, mint az EU, így meg kell érteni, hogy aki gyorsabban lépett, az hamarabb kapja a vakcinát. A valóság tehát az, hogy az EU 1 nappal hamarabb kötötte a szerződést, mint a brit kormány, mégis azt jelezte az EU felé a cég január végefelé, hogy a márciusig vállalt vakcina mennyiségnél 60%-kal kevesebbet tud szállítani, miközben a britek felé nem közölt ilyet a cég. A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy a britek azért járnak előrébb az Astrazeneca készítményével az oltásokkal, mert ők a teljes népességben engedik azt beadni, az EU-ban viszont bár az EMA engedte a teljes népességre, de sok ország csak 55-65 év alatt adja be elővigyázatosságból. Emellett még fontosabb, hogy a briteknél az első dózis után 12 hétig elnyújtják a második dózis beadását, és így több embert tudnak elsőre oltani, míg az EU-ban 3 héten belül megkapják a második dózist is.
  • A német ARD TV és a Süddeutsche Zeitung közös oknyomozásának információi szerint a Pfizer/BioNtech júniusban még 54,08 eurós árat akart ajánlani az EU-nak, a fejlett országoknak adható létező legnagyobb árkedvezmény mellett, de aztán végül az EU az ártárgyalások nyomán ezt lealkudta 15,5 euró körülre. Így 500 millió adaggal számolva 27 milliárd euró helyett 7,7 milliárd euró a költség. Ez igen jelentős költségelőny anyagilag és nyilván annak is szerepe lehet benne, hogy 27 ország nevében együttesen szerezi be a Bizottság a mennyiséget és ilyen árkedvezményt egy-egy kisebb ország bizonyára nem tudott volna kiharcolni (az egyéb transzparencia elvárások mellett).

Címlapkép forrása: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img