Hamarosan kihunyhat az infláció tüze – de a koronavírus előtti kényelmes világ már nem fog visszatérni

Ezt olvasta már?

A recesszió segít letörni az inflációt

A gazdasági növekedés lassulásával a kulcsfontosságú nyersanyagok és élelmiszerek – mint például a kőolaj, réz és búza – ára csökkenésnek indul, ezzel pedig enyhül a nyomás az iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek árazásán is.

Ezen felül még a termékek szállítása is olcsóbbá vált, ahogy a koronavírus-járvány után az ellátási láncok elkezdtek magukhoz térni – emlékeztet elemzésében a lap. Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy az inflációs nyomás területenként változik, Európában például továbbra is rosszak a kilátások. Világszinten ugyanakkor javulásra lehet számítani: a JP Morgan Chase becslése szerint a fogyasztói árak 5,1%-kal emelkedhetnek az év második felében, ami nagyjából a fele az első félévben tapasztalt infláció mértékének.

Az inflációs láz elmúlni látszik

– kommentálta az előrejelzését a bank vezető közgazdásza, Bruce Kasman.

A szakértők viszont figyelmeztetnek: az inflációs nyomás enyhülése egyáltalán nem jelenti azt, hogy visszatérünk a koronavírus-válság és a háború előtti alacsony infláció időszakához, és a monetáris szigorítás sem ér még véget a közeljövőben. Az inflációs nyomás részleges fennmaradását támogatja, hogy a munkaerő-intenzív szolgáltatások és a bérleti díjak várhatóan tovább drágulnak, a munkaerőpiac feszes, a bérek növekednek. Ezen kívül általános adottságok is támogatni fogják az áremelkedést: például a munkaerő-állomány csökkenése, vagy a lassuló globalizáció.

A legnagyobb jegybankok, amelyek nem látták előre a kilábalás miatt ársokk eljövetelét, várhatóan az infláció tetőzése után is szigorítani fognak.

A Fed, az Európai Központi Bank és a Bank of England szeptemberben tovább emelik az irányadó kamatokat. Jerome Powell Fed-elnök szeptemberre 75 bázispontos emelés lehetőségét sem zárta ki, az infláció júliusban látott csökkenése ugyanis még messze nem volt elég meggyőző a jegybankárok számára. Azóta az EKB döntéshozói azóta szintén határozott (minimum 50, de akár 75 bázispontos) emelést vetítettek előre.

Néhány jegybank, amelyek gyorsabbak voltak a nagy jegybankoknál a kamatemelésben, már szünetet tarthatnak a kamatemelésben az enyhülő inflációs nyomás hírére. A cseh jegybank például már nem emelte legutóbb a kamatot, és a brazil jegybanktól is ugyanez várható szeptemberben. Az új-zélandi jegybank is már közel lehet az agresszív emelések végéhez – mondta Adrian Orr jegybankelnök a Bloombergnek. Eközben kibontakozóban van egy energiaválság is – főleg Európában, mivel a földgáz ára több mint hétszeresére nőtt.

Az eurózóna inflációja augusztusban 9,1%-ra nőtt, a brit infláció pedig elérheti a 18%-ot is a Citigroup becslése szerint a lakossági energiaár-sapka elengedésével. Az Egyesült Államok a többi fejlett országhoz képest az infláció gyorsabb csökkenését fogja megtapasztalni az erős dollár miatt – nyilatkozták a JP Morgan közgazdászai. Ez nem fogja megakadályozni a Fedet a további emelésektől, a Bloomberg közgazdásza, Anna Wong például arra számít, hogy a Fed végül 5% környékére emeli az irányadó kamatot.

A nemrég bekövetkező esések a fontos nyersanyagok piacán támogathatják az infláció csökkenését globális szinten:

  • az olaj ára júniushoz képest nagyjából 20%-kal esett,
  • a fémek, a faanyag és a chipek ára is csökkenésnek indult már,
  • Az ENSZ élelmiszerár-indexe júliusban csaknem 9%-kal, 2008 óta a legnagyobb mértékben csökkent.

Az árcsökkenés nagy része a fenti kategóriákban a kereslet visszaesésének köszönhető, pontosabban annak átalakulásában: a pandémia idején a fogyasztás nagy része a szolgáltatások (mint például az edzőtermi bérletek és a hotelek) felől a termékek felé irányult, ami jelentősen megnövelte a nyersanyagok iránti keresletet is. A kereslet pandémia utáni normalizálódása csökkentette a nyomást a nyersanyagpiacon.

Az iparcikkek inflációja jelentős mértékben fog esni

– mondta Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza a Bloombergnek.

A nyersanyagok árában beállt fordulat azt jelzi, hogy a háztartások költségvetése egyre feszítettebb, és a globális gazdaság lassul. Európa nagy része várhatóan recesszióba zuhan a magas energiaárak miatt, a kínai növekedést a zéró Covid politika és az ingatlanszektor válsága fogja vissza, az Egyesült Államokban pedig a Fed kamatemelése veti vissza a gazdaságot. A recessziós kockázatok ellenére a befektetők nem gondolják úgy, hogy a jegybankok a közlejövőben felhagynak a kamatemelésekkel. John Flahive, a BNY Mellon Wealth Management befektetője szerint az infláció továbbra is elsző számú probléma a jegybankok számára. A Bloombergnek így nyilatkozott a központi bankokról:

Nem akarják elkövetni azt a hibát, hogy lazítanak, és erre az infláció újra emelkedni kezd.

A legrosszabb már mögöttünk van

A gazdaság lassulásának egyik legfontosabb jele a közgazdászok szerint, hogy reálértelemben az import növekedése nem túl jelentős, miközben a globális szinten jelentős ázsiai export már romlást mutat. A Bloomberg elemzése szerint a logisztikai problémák enyhülése is hozzájárul az árak csökkenéséhez. A New York-i Fed globális ellátási lánc indexe 2021 eleji mélypontra zuhant, a tengeri szállítási díjak csökkennek, a hajóutak átlagos ideje rövidül, és egyes vállalatok újabban már a nagyra hízott raktárkészletek miatt panaszkodnak.

„Stratégiai beszállítóink korábban a szolgáltatás 65%-át tudták teljesíteni, ez mára 90% – mondta Randy Breaux, az alabamai Motion Industries feldolgozóipari vállalat elnöke a lapnak, majd hozzátette:

Úgy gondolom, az ellátási láncok válságának legrosszabb szakasza már mögöttünk van.

Torsten Slok, az Apollo Management vezető közgazdásza szerint ha ez így van, akkor a Fednek talán nem kell túlzottan magasra emelnie a kamatokat, hogy csökkentse a keresletet és visszafogja az inflációt. Csakhogy az iparcikkek áremelkedésének lassulása mellett is fennáll a veszélye annak, hogy a koronavírusból történő újranyitás utáni költekezés inkább a szolgáltatások, például a mozizás vagy a szállodai tartózkodás árát fogja felhajtani. Ez pedig összességében kellemetlenebb helyzetet eredményezne. Hatzius a Goldman Sachstól pedig arra figyelmeztet, hogy az elérhető lakások hiánya feltolja a bérleti díjakat, ami akár 2023-ba nyúlóan, vagy azon túl is növelheti az inflációt.

Az emelkedő bérek szintén hozzájárulhatnak a tartósan magas inflációhoz. A munkaerőpiac kifejezetten feszes az Egyesült Államokban és az eurózónában, ami miatt a munkaadóknak magasabb béreket kell fizetniük a munkavállalóknak. A munkaerő-költség a legnagyobb költség a vállalatok számára, főleg a szolgáltatószektorban, így a megnövekedett bérköltséget a vállalatok áthárítják a fogyasztókra.

Komolyan aggódunk egy lehetséges ár-bér spirál miatt

– mondta Robert Dent, a Nomura Amerikával foglalozó szenior közgazdásza, aki szerint ez a jelenség részben már érzékelhető.

Ezen felül sokan úgy vélik, hogy az infláció nem fog visszatérni a koronavírus előtti alacsony szinthez, mert a globális feltételek megváltoztak. A globalizáció lassul – amelyhez nagyban hozzájárul az orosz-ukrán háború is -, és a klímaváltozás további költségeket ró a gazdaságra, legalábbis rövid távon. David Perkins, a TS Lombard közgazdásza például egyenesen úgy fogalmazott, hogy

egy új makrogazdasági szuperciklus van kialakulóban.

Szerinte a központi bankok megpróbálják majd útját állni ennek a nagyon fontos változásnak még annak árán is, hogy recessziót okoznak, de Perkins szerint nem tudnak majd a strukturális változások útjába állni. „A tartósan alacsony infláció korának vége” – mondta Perkins.

Jelenleg egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a mostani inflációs időszak legrosszabb szakasza sok gazdaság számára már elmúlt, noha kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a csökkenés milyen gyors lesz, és milyen mélyre csökken az infláció.

“Az inflációs csúcs nincs már nagyon messze, hamarosan elérjük” – mondta Priyanka Kishore, az Oxford Economics munkatársa a lapnak, aki figyelmeztet, hogy egy-egy esetben lehetnek még kiugró értékek, de az már nem a növekvő árnyomás visszatérése miatt lesz.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában