Fontos megállapodást kötött ma a német kormány a téli gázhiány enyhítésére

Ezt olvasta már?

Az Uniperrel, az RWE-vel és az EnBW/VNG-vel aláírt megállapodás értelmében Brunsbüttelben és Wilhelmshavenben építik meg ezeket az úszó egységeket és már most téltől üzembe is helyezik őket, amelyek várhatóan 2024 márciusáig fognak működni. A tervek szerint addigra elkészül Németország első fix LNG-fogadó terminálja és újragázosító egysége, amely felváltja ezt a két mobil egységet.

Mindkét megoldás lényegében az orosz gázfüggőség rövid és közép távú enyhítését célozza a tengeren egyéb irányokból szállított LNG-re alapozva. A tervek szerint az úszó egységek együttes kapacitása évi 12,5 milliárd köbméter, ami Németország tavalyi gázfogyasztásának 13%-át jelentené – jegyzi meg a Reuters.

Németországban eddig nem volt LNG-fogadó állomás, csak vezetékes gázimportra támaszkodtak, amelynek jól kiütköztek a kockázatai az orosz-ukrán háború miatt visszafogott orosz szállításokkal. Mostanra az összesített német gáztárolói kapacitást 77%-ban tudták feltölteni a felpörgetett betárolással, de ez csak az éves német gázfogyasztás 19%-ára elég. Ezt a tél második felére kifeszítettnek tűnő német gázellátási helyzetet enyhítheti az, hogy az Északi-tenger partján a két úszó LNG-fogadó egységbe elkezdenek megérkezni a hajók a cseppfolyósított gázzal a világ különböző pontjairól.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában