Fontos engedményt harcoltak ki a februári szankcióval kapcsolatban

Ezt olvasta már?

Az orosz energiatermékekre vonatkozó EU-s szankciók egy része alól mentesült korábban Magyarország mellett Csehország és Szlovákia is, az országok továbbra is vásárolhatnak a Barátság csővezetéken keresztül, Oroszországból érkező kőolajat. A piaci verseny igazságosságának megóvása érdekében azonban az ebből a forrásból előállított olajtermékeket február 5-től nem értékesítheti a három ország külföldön.

Karel Hirman, a szlovák gazdasági miniszter azonban ma bejelentette, hogy az EU-val folytatott tárgyalások során elérték, hogy a Slovnaft pozsonyi finomítójából továbbra is exportálhassanak üzemanyagot az energiahiánnyal küzdő Ukrajnába. A fejleménynek van magyar vonatkozása, a finomító ugyanis a Mol érdekeltségébe tartozik.

A Reuters beszámolója szerint a Slovnaft jelenleg a termelése jelentős részét exportálja, Hirman szerint pedig a mentességnek köszönhetően

stabilizálódhat a pozsonyi finomító jövő évi termelése és működése.

A vállalatnál emellett jelentős strukturális átalakítást terveznek, aminek keretein belül az orosz termék felhasználásának arányát 60 százalékra szeretnék visszaszorítani.

Címlapkép: Zuzana Gogova/Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában