Folytatódik a sztrájk? – Továbbra sem tágítanak a pedagógusok

Ezt olvasta már?

Már senki nem akar tanárnak menni, aki pedig az oktatásban van, az is menekülni próbál – tette hozzá Szabó Zsuzsa, ismertetve, hogy a pedagógusképzés alatt a diákok minimum 20-25 százaléka lemorzsolódik, az viszont pontosan mérhető, hogy mennyien maradnak a pályán. A gyakornokoknak két év elteltével egy minősítő vizsgán kell átesniük, a szervezet felmérései szerint pedig kétezer gyakornok minősítteti magát pedagógus jegybe, miközben akár hatezren is nyugdíjba mennek.

becsléseik alapján a következő években csaknem tíz százalékos csökkenésre kell számítani a pedagógus szakmában.

Mivel 13 ezres hiány van a rendszerben, már nem csak vidéken van probléma, hanem Budapest elitkerületében sem lehet megfelelő szakos tanárt találni – húzta alá.

Szabó Zsuzsa említést tett arról is, hogy a választások miatt nincs kivel tárgyalniuk, ezért kénytelenek voltak felfüggeszteni a pedagógus sztrájkot. Amint megalakul az új kormány, bejelentkeznek és folytatni fogják, mert semmivel nem jutottak előre. Az új kormánnyal majd elsősorban a tárgyalóasztal mellől akarnak indulni, ha ott nem jutnak sehova, akkor ismét megnyitják a sztrájk lehetőségét. Egy céljuk van, mégpedig az, hogy a szeptemberi tanévkezdésre a pedagógusok tudják, mi vár rájuk a következő években.

Kitért arra is, hogy a a kormány tagjai által hangoztatott 10 százalékos béremelés valójában egy pótlék volt, mivel különben nem érné el a pedagógusok fizetése a garantált bérminimumot, ez pedig tarthatatlan a PSZ elnöke szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában