Felfüggesztették a Dunaferr gyárainak energiát adó ISD Power földgázkereskedelmi engedélyét

Ezt olvasta már?

A MEKH 2022. december 23-án 90 napra – a földgázforrásokat biztosító szerződések megszűnése miatt – felfüggesztette az ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű földgáz-kereskedelmi működési engedélyét a 2022. december 31-én reggel 6:00 órától kezdődő gáznaptól.

A MEKH a felfüggesztő határozattal egyidőben intézkedett a felhasználók biztonságos földgázellátásától. A 2022. december 24-ei gáznap kezdete (6:00 óra) és a felfüggesztés 2022. december 31. 6.00 órai kezdete közötti időszakban a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő felhasználóinak földgázigényét az MSZKSZ biztosítja a földgáz biztonsági készlet ilyen esetekre elkülönített mennyiségéből.

A 2022. december 31-én reggel kezdő gáznaptól a MEKH a felhasználók biztonságos ellátásának érdekében – a szükséges földgázforrással rendelkező kereskedők ajánlatai alapján vagy hivatalból – más földgázkereskedőt jelöl ki.

A kijelölésről szóló határozatot legkésőbb 2022. december 30-ig teszik közzé.

Amennyiben a felhasználók a jogszabályban meghatározott felmondási lehetőségek közül egyik megoldással sem élnek, úgy az ellátásuk a kijelölést követő 90. napig fennáll, ugyanakkor a kijelölt földgázkereskedő ellátási köztelezettsége a 90. napot követően megszűnik.

Korábban a Dunaferr leállítása kapcsán számoltunk be az ISD Power problémáiról. A vasmű gyáregységeinek energiát adó ISD Power november 29-én arról tájékoztatta a fogyasztóit, vagyis többek között a Dunaferr vasműt, hogy az E.On Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. november 28-án értesítette az ISD Powert, hogy december elsején a Dunaújváros Vasmű tér 1-3. alatti felhasználási helyet (vagyis az ISD Dunaferr telephelyét) a villamos energia ellátásból kikapcsolják. Ennek nyomán az ISD Power minden energiatermelési- és szolgáltatási tevékenysége megszűnt volna ebben az időpontban, ami azt is jelentette, hogy a Dunaferr gyáregységei nem jutottak volna semmilyen energiához ettől a ponttól kezdve.

Erre reagálva lépett december elején a kormány egy rendelettel, amikor megtiltotta az E.On számára, hogy lekapcsolja a szolgáltatást az ISD Power esetében. A mostani MEKH közlemény alapján azonban úgy tűnik, hogy már kiiktathato az ISD Power a rendszerből, mert van alternatív szolgáltató. A működési engedély felfüggesztése fontos, de lényegében egy technikai lépés, amelyre azért volt szükség, hogy az elsődlegesen nem a Dunaferrhez köthető üzemek energiaellátása folytatólagos maradhasson.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában