Extrém sebességgel csapódott egy meteoroid a NASA űrteleszkópjának

Ezt olvasta már?

Porszemnyi űrszikla, vagyis mikrometeoroid csapódott a tavaly decemberben felbocsátott James Webb űrteleszkópnak, egy kissé elfordítva tükörrendszerének egyik darabját. Az incidens ellenére a 10 milliárd dolláros égi csillagvizsgáló a terveknek megfelelően hamarosan teljes kapacitással megkezdi működését – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A NASA szerint a parányi kőzetrészecske május végén ütközött a valaha épített legerősebb űrteleszkóp aranyozott tükörszegmensei egyikének, és hagyott maga után „alig észlelhető hatást az adatokban”.

Az incidens ellenére a berendezés továbbra is az elvártnál magasabb teljesítménnyel működik.

Mitől olyan ellenálló az űrteleszkóp?

A tükörrendszert úgy tervezték, hogy ellenálljon az extrém sebességgel száguldó apró kőzetrészecskék „bombázásának”, mindazonáltal számítottak arra, hogy az alkalmankénti mikrometeoroid-becsapódások idővel enyhén rontják a kozmikus környezet hatásainak kitett teleszkóp teljesítményét.

A decemberi felbocsátás óta ez volt az ötödik mérhető mikrometeoroid-becsapódás, de ez erősebb volt, mint amilyenekkel a prognosztizált teljesítményromlás földi kalkulációjakor számítottak. Az űrkutatási hivatal mérnökei most tanulmányozzák, hogy a jövőben miként lehet kivédeni az ütközéseket hasonló űrsziklákkal.

Az ősrobbanás előtti időkbe tekinthetnénk vissza

A tudósok azt remélik, hogy a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp képei betekintést nyújtanak majd az ősrobbanás utáni, mintegy 13,8 milliárd évvel ezelőtti időkbe.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

A James Webb űrteleszkóp kifejlesztése mintegy 30 évig tartott, és körülbelül 10 milliárd dollárba került, 6,5 méter átmérőjű főtükörrel és különösen terjedelmes – 21-szer 14 méteres – hővédő pajzzsal rendelkezik. A Hubble teleszkópot helyettesíti, amely már több mint 30 éve működik – írja az MTI.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában