Évtizedek óta nem látott életszínvonal-romlás jöhet idén Magyarországon

Ezt olvasta már?

A kormány napokban közzétett előrejelzése szerint majdnem 16%-kal nőhetnek a bruttó bérek az idei évben. Miután a kabinet 15%-os inflációval számol, így a reálbérek kismértékű, 1% alatti emelkedése szerepel a prognózisban. Ezzel nem törne meg a bérek vásárlóerejének hosszú évek óta tartó növekedése.

A jegybank decemberi előrejelzése szerint a nemzetgazdasági bruttó átlagbér idén 10% körüli nőhet, miközben a versenyszférában 12-13%-os béremelkedést várnak. Az MNB szerint az infláció 15 és 19,5% között alakulhat. Vagyis a bérek vásárlóereje még akkor is vissza fog esni, ha a leginkább optimista (15%) inflációs előrejelzéssel számolunk. Ha pedig a 20%-hoz közelivel, akkor óriási életszínvonal-romlás vár a magyarokra.

A jegybank 4%-os bruttó reálbér-csökkenésre számít a versenyszférában, amire 2000 óta egyszer sem volt példa.

Miután a nemzetgazdaságban a versenyszféránál is alacsonyabb béremelkedésre számítanak, így sokaknak ennél is nagyobb mértékben eshet vissza a reálbére.

A Portfolio a tavalyi év végén elemzőházak és banki elemzők várakozásai alapján írt arról, hogy

  • a nemzetgazdasági béremelkedés várhatóan a minimálbér és a bérminimum növelésének közelében lehet (16, illetve 14%), ez magasabb, mint a jegybank előrejelzése, de megegyezik a kormányzat friss várakozásával,
  • miközben az infláció 18-20% között lehet, ami érdemben magasabb a kormányzati tervnél, illetve az MNB által megadott sáv tetejéhez van közel.

Ennek alapján a (nettó) bérek vásárlóerejének 2 és 6% közötti visszaesése várható. A kormányzati reálbér-prognózist az tartja pozitív tartományban, hogy a többi szakértőhöz lépest kifejezetten alacsony inflációval számol.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában