Erős üzenetet küldött Jerome Powell: hamarosan vége a nagy kamatemeléseknek

Ezt olvasta már?

A munkaerőpiac továbbra is feszes, a munkaerőkereslet erős, a munkaerőkínálat nem elég magas – mondta. Eközben az infláció túlságosan magas, a fogyasztói árindex júniusban 9,1% volt – ismételte. Az árnyomás a termékek és szolgáltatások széles körét érintik, és az árnyomás ellenére a kereslet továbbra is erős a gazdaságban. Az orosz-ukrán háború további nyomást helyez az élelmiszer- és energiaárakra – mondta.

Ismét elmondta, hogy a jegybank erősen elkötelezett az infláció 2%-os szintre való leszorítása mellett. A következő hónapokban a Fed keresi majd a jeleket arra vonatkozóan, hogy az inflációs nyomás enyhül-e. A következő hónapokban további emelések jöhetnek, de ezek majd a beérkező adatok fényében dőlnek el.

A következő ülésen még megalapozott lehet egy újabb határozott lépés, de az üléseket majd hónapról-hónapra, a beérkező adatok fényében döntünk.

A beérkező adatok között ugyanakkor Powell nemcsak az inflációs, hanem a reálgazdasági folyamatokat is megemlítette.

A fenti kijelentéséből arra lehet következtetni, hogy szeptemberben még legalább 50, de akár 75 bázispontos emelés is következhet. Ezen túlmenően azonban nem kaptunk túlzottan konkrét előretekintő iránymutatást, a Fed az adatvezérelt üzemmódot erősítette meg.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában