Erős földrengés pusztított Horvátországban, eddig 5 elhunytról tudnak

Ezt olvasta már?

 

12:21 perc után nem sokkal több helyről is azt a jelzést kaptuk: földrengést észlelnek Magyarországon. 

Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán tette közzé, hogy Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték. A rengés epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 km-re volt, a távolság miatt Magyarországon károk keletkezése nem valószínű. Az epicentrum a horvátországi Petrinja településnél lehetett, a Google térképének jelzése alapján.

A Richter-skálán a Geofon adatai szerint 6,4-es erősségű (megnitúdójú) földrengés epicentruma Zágrábtól délre volt, egy ilyen erejű földrengés az epicentrumhoz közel, 50-100 kilométerre már képes házakat megrongálni, gazdasági károkat okozni, ez már egy erős földrengésnek mondható. 

Forrás: Geofon

 

 

Itthon is rengetegen észlelték

  • Székesfehérváron több helyen is megmozdultak a csillárok, egyik forrásunk arról számolt be, az első emeleten az akváriumából elkezdett kicsapni a víz. 
  • Dunaújvárosban is érezni lehetett a rengést, 
  • Zalaegerszeg térségéből is többen jelezték, hogy rengett a föld, 
  • de Budapesten, az ötödik emeleten dolgozó kollégánk is arról számolt be, a karácsonyfa megmozdult, és érezni lehetett a földrengést. 

Olvasóinktól alábbi Facebook-bejegyzésünk alatt, kommentben várjuk a további jelzéseket, ki mit észlelt a természeti jelenségből. A hozzászólásokból jól látható, hogy elsősorban a fővárosban és a Dunántúlon, ezen belül is a horvát-szlovén határok környékén lehetett erősebben érzékelni a rengést.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában