ENSZ-főtitkár: a világon mindenkit be kellene oltani

Ezt olvasta már?

Az utóbbi két év egyszerű, ám brutális igazságra derített fényt: ha valakit kihagyunk, akkor mindenkit kihagyunk. Ha nem sikerül minden egyes embert beoltanunk, akkor folyton újabb variánsok kialakulásának adunk teret

– jelentette ki az ENSZ-főtitkár, arra intve, hogy a Covid-19 betegséget előidéző koronavírus a határokat átlépve terjed, és kíméletlenül lebénítja a gazdaságokat és a mindennapi életet.

Guterres felidézte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2021 végéig minden ország népességének 40 százalékát be kellene oltani, az idei év közepére pedig 70 százalékig kellene eljutni. “Nagyon messze vagyunk e célkitűzésektől” – jegyezte meg a főtitkár.

A világszervezet főtitkára kifogásolta, hogy a magas jövedelmű országok átoltottsági rátája – mint fogalmazott: “gyalázatos módon” – hétszerese az afrikai országokénak. “Most azonnal a vakcinák méltányos elosztására lenne szükség” – hangoztatta.

António Guterres szerint meg kellene újítani a globális pénzügyi rendszert. Ha nem sikerül enyhíteni az eladósodott országok terhein, illetve támogatni a fejlődő országokat, akkor olyan egyensúlytalanságot teremthetünk, amely bedöntheti a minden ponton összekapcsolódó világgazdasági rendszert – szögezte le.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában