Energiaválság: felrobbant a gázár, miután felfüggesztették az Északi Áramlat 2 német engedélyezését

Ezt olvasta már?

A Reuters tudósítása szerint a német energiahatóság azt rögzítette közleményében:

Az Északi Áramlat 2 működésének tanúsítását csak akkor vesszük figyelembe, ha az üzemeltetőt a német törvényeknek megfelelő jogi formában szervezik meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezési kérelmét beadó svájci székhelyű konzorciumnak (Nord Stream 2 AG) a német törvények értelmében új társaságot kell alapítania, hogy teljesítse a működési engedély megszerzéséhez szükséges további feltételeket. Mindez időigényes, ami így későbbre tolja az új gázszállítási kapacitás (Északi Áramlat 2) engedélyezését és éppen ezért a döntés bejelentésének hatására a TTF gázár decemberi kontraktusa 84 euró körülről hirtelen 89 euró körülre ugrott, ami mintegy 10%-os pluszt jelent.

A német döntés hatására a Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot a vezeték németországi szakaszának üzemeltetésére. A tanúsítási eljárás az új cég felállításáig szünetel. A hatóság majd a leányvállalat, mint új kérelmező által újonnan benyújtott dokumentumok alapján dönt az ügyben  – áll a közleményben az MTI összefoglalója szerint.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a felfüggesztés több hónappal elnyújthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni. Ugyanakkor a fő beruházó orosz Gazprom akár az eljárás vége előtt is elindíthatja a földgázszállítást, bár ebben az esetben szabálysértési bírságot kockáztatna.

A friss fejlemény miatti, feltehetően legalább hetekig magasabb gázár környezet legalább két szempontból kedvezőtlen gazdasági szempontból is: egyrészt lökést ad az áramárak emelkedésének is (szoros az összekapcsolódás a gáz- és árampiac között), így azoknak a cégeknek, gazdasági szereplőknek, akiknek a következő hetekben kell leszerződnie a saját energiaszolgáltatójával gázra, vagy áramra, ami igazodik a tőzsdei-piaci árakhoz, akkor azoknak a következő időszaki energiabeszerzésük tovább drágul, tovább nehezítve egyrészt a saját működési kereteiket, fokozva a felfelé ható inflációs nyomást, másrészt maguknak az energiakereskedőknek is nehezebbé válhat a helyzetük az ellátott ügyfeleik likviditási nehézségei tükrében.

Címlapkép forrása: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img