Élhetünk-e 200 évig?

Ezt olvasta már?

A Nature Communications folyóirat tanulmánya szerint a kutatók matematikai modellekkel azt jósolták, hogy 120–150 éves kor után az emberi test már nem tudja regenerálni a stressz, a betegségek és a sérülések káros hatásait, ami halálhoz vezet. A kutatók szerint, ha lennének olyan terápiák, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét, akkor hosszabb, egészségesebb élet sem lenne elképzelhetetlen.

Amerikai, angol és orosz biomarkerek

A kutatók széles adatállománnyal dolgoztak az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország területéről, ezek együttesen több mint 500 000 ember adatait tartalmazták. Egy egyszerű vérvizsgálat markereit analizálták, amiket néhány hónapon keresztül vettek három különböző korcsoporttól. Két számot vizsgáltak tüzetesebben: a betegséggel küzdő fehérvérsejtek arányát és a vörösvértestek méretváltozékonyságának mértékét. Ahogyan az életkor növekedett, ez a két szám is nőtt. A tudósok ezeket a számokat az öregedés biomarkereinek nevezik.

A vérvizsgálatokból számítógépes modelleket használva meghatározták az általuk dinamikus organizmusállapot-indikátornak, vagy DOSI-nak nevezett „biológiai életkor” mértékét, ami a valós életkortól függetlenül jelezte, hogy az ember mennyire képes regenerálódni, például stresszből, betegségből vagy sérülésből.

A probléma az öregedés egy bizonyos pontján van, amikor a felépülési idő olyan hosszú lesz, hogy elveszítjük az ellenálló képességünket. Az adatok trendjei alapján a kutatók azt találták, hogy valamikor 120 és 150 éves kor között a rugalmasság teljesen megszűnik, és az ember képtelen lesz túlélni.

Akár 150 év is?

Nem ez az első alkalom, hogy modelleket alkalmaznak az emberi élettartam vizsgálatára. 1996-ban Caleb Finch és Malcolm Pike a Los Angeles-i Egyetemen végzett matematikai elemzés segítségével becsülte meg a maximális emberi élettartamot körülbelül 120 évre. Jan Vijg, az Albert Einstein Orvosi Főiskola genetikusa a Nature folyóiratban jelentette meg tanulmányát, amely a várható élettartamra vonatkozó adatok tendenciáit elemezte, és megbecsülte, hogy az emberek életkora valószínűleg nem haladhatja meg a 125 évet. Más kutatók szkeptikusabbak, véleményük szerint az emberi élettartamnak nincs végső határa.

Noha a vérvizsgálatos kutatás azt sugallja, hogy az emberek akár 150 évig is élhetnek, ez a szám nem veszi figyelembe az időskori életminőséget.

A kutatók szerint ha lenne mód az időskori rugalmasság növelésére, az nemcsak az emberi élettartamot növelné, hanem az egészségi állapotot is, mivel az idősek könnyebben gyógyulhatnának fel betegségekből és sérülésekből.

Kicsit sci-fi

A rugalmasság növelésére különféle opciók léteznek, például mechanikus szervek vagy az öregedő sejtek újraprogramozása. Kicsit tudományos-fantasztikusnak hangzik, de a tanulmány azt sugallja, valóban ezekre lehet szükség az élettartam kitolásához.

Persze az emberi élethossz nagyon változó, a tanulmányban felhasznált adatok csak néhány országból származtak, és még rengeteg olyan tényező van, a jövedelemtől az étrendig, ami befolyásolhatja az egyén várható élettartamát és a tanulmány nem számolt velük. Talán a tenger közelsége is lendít kicsit az élethosszon, hiszen Svédország és Japán kiugróan teljesít: a várható maximális életkor 1840 óta évente három hónappal nő. Úgyhogy egyelőre még mindig csak egy dolog biztos, ahogy Simone de Beauvoir írta: Minden ember halandó.

(Borítókép: Idős kínai nők beszélgetnek egy bevásárlóközpont előtt2019. november 8-án Pekingben, Kínában. Fotó:  Kevin Frayer / Getty Images)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában