Elfogadta a képviselőház Joe Biden hatalmas törvénycsomagját

Ezt olvasta már?

Végül az eredeti javaslathoz képes lekarcsúsított formában, de megszavazta a demokrata többségű képviselőház Joe Biden adó-, éghajlatvédelmi és gyógyszerár-csökkentési törvénycsomagját. A javaslat korábban a szenátuson is átment már 51-50-es szavazati többséggel (a 100 fős szenátusban egyenlő eredmény esetén az alelnök dönt).

A törvényjavaslat végül mintegy 437 milliárd dollárt fordít az éghajlatvédelemre, az egészségügyi támogatásokra és az aszály okozta károk enyhítésére, miközben tíz év alatt mintegy 740 milliárd dollár bevételt hoz.

A pártoktól független Kongresszusi Költségvetési Hivatal becslése szerint a törvényjavaslat egy korábbi változata tíz év alatt 102 milliárd dollárral csökkenti a hiányt, és ez a szám 300 milliárd dollárra emelkedik, ha a kiterjesztett adóellenőrzésekből származó bevételeket is figyelembe vesszük.

Független tanulmányok szerint a törvényjavaslatnak a demokraták által adott elnevezés ellenére korlátozott hatása lenne az inflációra. A Pennsylvaniai Egyetem egyik tanulmánya szerint például a törvényjavaslat öt év után 0,1 százalékponttal csökkentené az inflációt, 2028 után pedig nem lenne hatása. Rövid távon a hatások felfelé irányuló nyomást gyakorolnának az inflációra, de “túl kicsik” lennének ahhoz, hogy a kormány mérni tudja őket.

A javaslat republikánus oldalról heves kritikákat kapott. A párt politikusai azzal érvelnek, hogy a vállalkozásokra kivetett új adók súlyosbíthatják a fenyegető recessziót, amelyet a Fed infláció elleni kamatemelései fognak előidézni. A Republikánus párt törvényhozói szerint továbbá a törvényjavaslatban szereplő, a drága elektromos autókra vonatkozó adókedvezmények a felső-középosztályt ajándékozzák meg, míg a gyógyszerekre vonatkozó rendelkezés megfojtja a gyógyszeripar innovációját.

A csomag egyebek mellett az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

  • 15%-os minimumadót vetnek ki az 1 milliárd dollárnál nagyobb bevétellel rendelkező vállalatokra. Számítások szerint az intézkedés 222 milliárd dollárt hoz majd a konyhára az államnak.
  • 1%-os jövedéki adót vetnek ki részvény-visszavásárlásokra. Ez január 1-jén lép életbe, és 74 milliárd dollár bevételt hoz a költségvetésnek.
  • 80 milliárd dollárral növelik az adóhivatal költségvetését, hogy több ügynököt alkalmazzanak, és a bevételek beszedésének fokozása érdekében korszerűsítsék a technológiát.
  • Meghosszabbítják Trump korábbi adócsomagjában szereplő hitelezési veszteségkorlátozási adókedvezményeket.
  • Úgynevezett Superfund adót vetnek ki az olajipar vállalatokra.
  • A Medicare által első alkalommal megtárgyalt gyógyszerárak bevezetése, az új árakat be nem tartó gyógyszergyártókra pedig szigorú bírságot szabnak ki. Az ártárgyalások 2026-ban kezdődnek 10 fontos, de magasabb árú gyógyszerrel.
  • A Medicare gyógyszerprogramban szereplő idősek számára évi 2000 dolláros felső határt vezetnek be a zsebből fizetendő költségekre.
  • A csomag része még körülbelül 374 milliárd dollárnyi, energiával és éghajlattal kapcsolatos rendelkezések, beleértve a zöld energiával kapcsolatos projektek adókedvezményeit, az új elektromos járművek vásárlásához nyújtott 7500 dolláros adókedvezményt és a használt elektromos járművek vásárlásához nyújtott 4000 dolláros kedvezményt.
  • Három évvel meghosszabbítják az Obamacare biztosításra nyújtott támogatásokat, melyek jövőre lejártak volna.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában