Elemzés: a kiigazítás eléri a rendszerváltás utáni legendás csomagok szintjét

Ezt olvasta már?

A mostani költségvetési kiigazítás nagyobb, mint amit sokan vártak. Idén 1900 milliárdos a költségvetési hatása a szerdán és csütörtökön bejelentett intézkedéssorozatnak, jövőre pedig meghaladja a 2000 milliárdot, ami mindkét évben nagyobb, mint a magyar GDP 3%-a – közölte a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adásában Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Hozzátette: a rendszerváltás óta Magyarország átment már néhány költségvetési megbillenésen és kiigazításon – elég csak a legendás Bokros-csomagra, a Gyurcsány-csomagra vagy a Matolcsy-csomagokra gondolni –, s a mostani intézkedéssorozat eléri ezen kiigazítások szintjét.

A csomag struktúrjával kapcsolatban elmondta: a kiadások lefaragása adja a csomag hozzávetőlegesen 60%-át, s a bevételnövelő lépések a 40%-át. A mostani kiigazítás mérete vélhetően elég lesz arra, hogy egyensúlyba hozza a büdzsét, de fontos látni, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha a kormány rendezi a vitás ügyeit az Európai Unióval és megállapodás születik arról, hogy a már betervezett EU-s pénzek valóban meg is érkeznek Magyarországra.

A különadók gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban Madár István elmondta: bár a kormány bízik benne, hogy az általa csak extraprofit-elvonásnak minősített különadók nem változtatnak majd a cégek üzleti tervein, és nem fognak áremeléshez vezetni, félő, hogy ez nem minden esetben lesz így.

A légi közlekedésben például nemhogy extraprofit nincs, a működés a mai napig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre.

Lapunk vezető elemzője közölte: bár a különadókat a kormány két évre jelentette be, az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az ilyen intézkedése gyakran nemcsak átmeneti jelleggel maradnak velünk. Az extrán fizetendő terhekkel kapcsolatban megjegyezte: az összeg legnagyobb része (körülbelül harmada) a bankokra nehezedik, akik érvényesíteni tudják az új adót az árazásukban.

Emellett félő, hogy a cégek úgy értékelik: a magyarországi profitkilátások csökkennek, aminek már lehet hatása a gazdasági pályára is.

Az interjúban egyebek mellett beszéltünk még arról, hogy

  • a kiigazítás hírére miért nem erősödött a forint (pedig akár logikus is lett volna), valamint arról is, hogy
  • visszatér-e még valaha az alacsony inflációs időszak.

A teljes, közel félórás beszélgetés meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásában 01:10-től a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában