Egymilliárd ember szenvedhet halláskárosodást egy rossz szokás miatt

Ezt olvasta már?

A szervezet becslése szerint világszerte 0,67-1,35 milliárd 12-34 év közötti személy nem biztonságos módon hallgat zenét vagy más audiovizuális tartalmat, így fokozottan ki van téve a halláskárosodás veszélyeinek – nyilatkozta a CNN-nek Lauren Dillard, a tanulmány egyik szerzője, aki az Egészségügyi Világszervezet tanácsadójaként is dolgozik.

Ha folyamatosan túl magas hangerőnek tesszük ki a hallószervünket, az kifárasztja a fülben lévő érzékelősejteket, és ha a káros gyakorlatot huzamosabb ideig fenntartjuk, az fülzúgáshoz és halláskárosodáshoz vezethet.

Káros gyakorlatnak számít a fejhallgató túlzott használata, de a szórakozóhelyek – bárok, klubok – látogatása is. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja a biztonságos zajszintet 85 decibel körüli értékeben határozta meg, amelynek heti negyven órán át tehetjük ki a hallásunkat károsodás nélkül. Amennyiben naponta 2,5 órát hallgatunk zenét, a biztonságos hangerő 95 decibelre emelkedhet. Az emberek ennél azonban jóval hangosabban hallgatnak zenét, általában 105 decibel körüli hangerőt állítanak be, a szórakozóhelyeken pedig gyakran 104 és 112 decibel körüli hangerőnek teszik ki a hallásukat – áll a tanulmányban.

Számos eszköz figyelmeztet arra, ha túl hangosan hallgatunk zenét, amit a kutatók szerint érdemes komolyan venni. Ezen kívül, ha megtehetjük, használjunk zajszűrős fejhallgatókat, hiszen ilyenkor nem kell a külvilág zajait elnyomva túl magasra állítani a hangerőt. Koncerteken érdemes távolabb állni a hangszóróktól, de a füldugók használatát is ajánlják a kutatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában