Csapatösszevonás Harkivnál, újabb amerikai szankciók – Itt vannak a legfontosabb hírek szombaton

Ezt olvasta már?

A Pentagon tájékoztatása szerint harmincról negyvenre emelkedett a közeli orosz határ túloldalán, Belgorod mellett állomásozó zászlóaljak száma. Az erősítés pontos létszámát nem közölte az amerikai védelmi tárca, csak azt, hogy ezek az egységek rendszerint 600-1000 katonából állnak.    

A Pentagon egyik illetékese szerint az orosz csapatösszevonás célja a kelet-ukrajnai Donbasz térségének elfoglalása. Azt is elmondta, hogy a jelek szerint Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül.    

Az illetékes szerint a Donbaszban a terepet az ukrán és az orosz haderő is jól ismeri, mert ott évek óta folyamatos a konfliktus, ezért ádáz küzdelemre lehet számítani.    

“Késhegyre menő harc lesz. Ez nagyon ronda és véres is lehet” – fogalmazott a neve mellőzését kérő védelmi minisztériumi tisztviselő.    

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy jelentések szerint Moszkva tartalékosok tízezreit mozgósítja annak érdekében, hogy az Ukrajna északi részén elszenvedett veszteségeket követően megerősítse erőit.    

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, miután elismerte az orosz támogatással létrehozott, kelet-ukrajnai szakadár “népköztársaságok” függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor azt mondta, a “különleges katonai művelet” célja Ukrajna demilitarizálása és “nácitlanítása”. (MTI)

Címlapkép: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában