Christine Lagarde: Majd akkor döntünk a kamatokról, ha itt lesz az ideje

Ezt olvasta már?

“Az APP alatti havi nettó vásárlások értéke áprilisban 40 milliárd €, májusban 30 milliárd €, júniusban pedig 20 milliárd € lesz. A Kormányzótanács mai értekezletén úgy ítélte meg, hogy az utolsó értekezlete óta beérkező adatok megerősítették a várakozását, miszerint az APP alatti nettó eszközvásárlások előreláthatólag a harmadik negyedévben lezárulnak. A harmadik negyedévre vonatkozó nettó vásárlások kalibrálása az adatoktól függ majd, és a Kormányzótanács kilátásokkal kapcsolatos értékelésének alakulását fogja tükrözni.” – írja a közlemény.

Ez azt jelenti, hogy a jegybank továbbra sem határozott meg konkrét végdátumot az APP-nek, csak a korábbinál még erősebben sejteti, hogy a harmadik negyedévben véget érhet a program. A márciusi jegyzőkönyvből az látszott, hogy a héjább tagok már akkor explicite bejelentették volna az APP kivezetését, de a jelek szerint ezt még az április ülésen sem sikerült átvinniük.

“A Kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.” – áll a közleményben.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában