Bukás szélén táncol az olasz kormány

Ezt olvasta már?

Holnap lemond az olasz miniszterelnök

A tájékoztatás szerint Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről. A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes...

Ursula von der Leyen nekiment az AstraZenecának

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt...

Megkezdődött az online Világgazdasági Fórum, váratlanul Putyin is bejelentkezett a programba

A szervezők tervei szerint mintegy kétezer résztvevő vitatja meg, hogy a kormányok és a vállalkozások miként tudják kivezetni a világot a jelenlegi világjárvány válságból...

Jakab Ferenc: nem rossz a kínai vakcina, nem kell tőle megijedni

Továbbra is működik a Koronavírus-kutatási Akciócsoport, aminek Jakab Ferenc a vezetője, ezzel kapcsolatban az ATV Heti Napló című műsorában azt mondta: elsődleges céljuk, hogy...

A várhatóan éjszakába nyúló megbeszélésen a kormánypártok miniszterei a 209 milliárd eurót (75 ezer milliárd forint) érő gazdasági csomag felhasználási programjának elfogadásáról döntenek. Előzetes nyilatkozatok szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (IV) és az Élő Olaszország is igent mond a forráselosztás utóbbi hetekben többször módosított, végleges változatára.    

Ezzel egy időben majdnem minden csatornán politikusok és elemzők egyenesben kommentálják a találkozó esetleges fejleményeit. Egyetértés csak abban van, hogy “ha csak nem történik csoda, ez lesz a második Conte-kormány utolsó ülése” – mondta Enrico Mentana, a La7 televízió főszerkesztője. A volt kormányfő Romano Prodi úgy vélte, “ép ésszel megmagyarázhatatlan kormányválság zajlik a pandémia újabb hulláma közepette, miközben az Európai Unió ismét bizalmát veszíti az olaszországi politika és gazdaság stabilitásában”.    

Sajtóértesülések szerint a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország szerdán valóra váltja hetek óta ismételt fenyegetését, és visszavonja két miniszterét és egy államtitkárát a kormányból. Renzi szerdára sajtótájékoztatót hirdetett meg, amelyet az IV parlamenti tagjainak összehívása követ.    

A miniszterelnök Giuseppe Conte az Élő Olaszország esetleges kilépése után vagy azonnal benyújtja lemondását, és az államfőtől ismételt kormányalakítási mandátumot kér, vagy nagyobb kockázatot vállal, és a parlamentben kér bizalmat abban reménykedve, hogy Renzi pártja helyett más erők biztosítják szavazataikkal a kormánytöbbség fennmaradását.   

Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt a kormányválság elkerülésén dolgozik. Luigi Di Maio külügyminiszter, az M5S politikusa azt mondta, az olasz lakosság számára érthetetlen, mi történik. A PD-főtitkár Nicola Zingaretti hatalmas baklövésnek nevezte a válság kirobbantását hozzátéve, hogy ennél csak az előrehozott választások képviselhetnek nagyobb csapást.    

Massimo Giannini a La Stampa napilap főszerkesztője esti kommentárjában úgy  vélte, Renzi szokása szerint offenzívát indított, amelynek elsőrendű célja nem a gazdasági program javítása volt. “Renzit kizárólag Conte politikai meggyilkolása vezérli, nem érdekli, hogy ezzel kiút nélküli válságba vezeti az országot” – hangoztatta Giannini.    

Elemzők nem zárták ki, hogy végül megállapodás születik az M5S, a PD és az IV között egy másik miniszterelnök irányításával, de az esélyek között szerepel egy határidőre szóló szakértői kormány felállítása is.      

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán azt írta, a jelenlegi kormánypártokat csak az érdekli, hogy ne veszítsék el miniszteri székeiket, és elkerüljék, hogy a jobboldal nyerje a választásokat. A Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője, Mariastella Gelmini szerint pókerjátszma zajlik Renzi és Conte között.      

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök Giuseppe Conte első kormánya 2018 júniusában alakult meg az M5S és a jobboldali Liga részvételével. A kormányváltás 2019 szeptemberében történt, amikor a Liga kiszorításával az M5S a baloldali PD-vel folytatta a kormányzást. A váltás hátterében Matteo Renzi állt, aki a második Conte-kormány megalakulása után kilépett a PD-ből és saját mikropárttal maradt a kormányban.

Címlapkép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tart a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus Magyarországon: megjelent a keddi napi adat

Cikk mentése Megosztás Az elmúlt 24 órában 89 új áldozatot követelt Magyarországon a koronavírus-járvány, és 459 új fertőzöttet...

Ezekkel a helyekkel lett szegényebb Budapest a Covid miatt

Rengeteg SAJT!!! Ha eddig sose sikerült szépen rántanod a húst Szinte hihetetlen,...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Teszteltük a vegán ebédmenüt kínáló éttermeket

Húst hússal A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -