Brutális áremelkedés sújtja az osztrák kereskedőket

Ezt olvasta már?

A kőolajtermékek ára 95,3 százalékkal, a műtrágyák és agrokémiai termékek ára 77,4 százalékkal, a vas és acéltermékeké 67,2 százalékkal emelkedett éves bázison. A motorbenzin, beleértve a gázolajat 59,5 százalékos nagykereskedelmi áremelkedést ért el májusban. A gabonafélék, a vetőmagok és állati takarmányok ára pedig 59,2 százalékkal emelkedett.

Havi bázison, áprilishoz képest a legnagyobb, 6,3 százalékos áremelkedést a műszaki vegyi anyagok értéke el májusban. A hús és húskészítmények ára 3,8 százalékkal emelkedett, a tej, tejtermékek, tojás, étolaj és étkezési zsírok ára 2,5 százalékkal ment fel. A gabonafélék, vetőmagok és takarmányok, az egyéb élelmiszerek és a motorbenzin ára – beleértve a dízelüzemanyagot is – egyaránt 1,8 százalékkal emelkedett.

“Az osztrák nagykereskedelmi árak egy év alatt 2022 májusában erőteljesen emelkedtek. A legnagyobb hatást a szilárd tüzelőanyagok fejtették ki 110 százalékos áremelkedéssel, de az élelmiszerek nagykereskedelmi ára is emelkedett. Mivel a nagykereskedelmi árak általában késleltetéssel hatnak a fogyasztói árakra, az index az általános infláció további alakulását is jelzi” – mondta Tobias Thomas, a Statisztikai Hivatal főigazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában