Bréking: a kormány feladta az eredeti rezsicsökkentést!

Ezt olvasta már?

Az energia ára ötszörösére emelkedett, a gáz ára a hatszorosára – vezette fel a miniszter a Kormányinfón a kormány döntéseit.

Nem lesz gáz télre Európa nagy részében – mondta a miniszter, majd felsorolt 7 intézkedést, amivel a kormány felkészül az új helyzetre. Elmondása szerint kellőképp komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, és eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon. Az intézkedések célja, hogy megvédjék az ország energiaellátását és a rezsicsökkentést:

  1. 1,5 milliárd köbmterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44%-áig töltöttek. Az év negyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tüzifára, a bértárolás a kivétel.
  4. A kormány jelentősen fokozza a lignit kitermelést, a szénbányászatot megnöveli a kormány.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik.
  7. Rendkívüli állapot jött el, ezért össze kell fogni, aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy pedig fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz – és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, az a piaci árat fizeti. Mindez már idén augusztustól lép életbe.

Ez utóbbi kijelentésével Gulyás Gergely miniszter lényegében bejelentette a rezsicsökkentés rendszerének alapvető módosítását.

A fogyasztási határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes augusztus 1. utántól:

  • 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
  • 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig

fenntartja a rezsicsökkentett árakat. Ezen fogyasztási szint felett pedig a piaci árat kell fizetni a lakosságnak is.

A piaci ár, vagyis az áremelkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti

– mondta a tárcavezető.

Az átlagfogyasztásig megvédi a rezsicsökkentést a kormány

– mondta Németh Szilárd.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor a villanyszámla az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne. A gáznál 15800 forint az átlagos fogyasztó rezsicsökkentett árú havi számlája, rezsicsökkentés nélkül ez a számla havonta 131 ezer forint lenne – részletezte Németh Szilárd.

A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamos energiafogyasztót jelent és 3 millió gázfogyasztó.

A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a 3 gyerekes családoknak így például magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs, a gáznál ez a kedvezmény megmarad – fogalmazott Németh Szilárd.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában