Borúsabban látja az amerikai GDP növekedési kilátásait a Goldman

Ezt olvasta már?

Az amerikai GDP 2023-ban 1,1%-kal fog növekedni – írták pénteki jegyzetükben a Goldman közgazdászai, miközben korábban 1,5%-os növekedést jeleztek előre. A 2022-re vonatkozó előrejelzést változatlanul 0%-on hagyták.

A Goldman az elmúlt két hétben 75 bázisponttal emelte az alapkamatra vonatkozó előrejelzését, így 2022 végére 4% és 4,25% közötti végső alapkamat-előrejelzéssel számol.

Ez a magasabb kamatpálya a pénzügyi feltételek közelmúltbeli szigorodásával együtt a növekedés és a foglalkoztatás jövő évi kilátásainak némileg rosszabb alakulását vetíti előre – mondták a közgazdászok. Hozzátették, hogy növekedési előrejelzésük kissé a konszenzus alatt van, és alacsonyabb növekedési pályát feltételez, amely véleményük szerint szükséges a bér- és árinfláció lehűtéséhez.

A Goldman emelte a munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzését: becslésük szerint 2022 végére 3,7% körül lesz, szemben a korábbi 3,6%-os előrejelzéssel. A korábbi 3,8%-kal szemben 2023 végére 4,1%-ra, 2024 végére pedig 4,2%-ra emelkedik a korábbi 4%-os becsléssel szemben a ráta.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában