Boltcsődökhöz vezethet a kormány új különadója a szakértő szerint

Ezt olvasta már?

A vállalatok igyekezhetnek költséget csökkenteni az új kiskereskedelmi különadó miatt, illetve beruházásokat halaszthatnak el – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az RTL Klubnak. Ha ez nem lehetséges, akkor a fogyasztókra is háríthatják az adót.

Vámos György szerint boltbezárásokat, csődöket is hozhat az újabb teher, legfőképp a kisebb boltok körében. A főtitkár rámutatott, hogy Magyarországon folyamatosan csökken a boltok száma, ezt a folyamatot erősítheti fel az újabb különadó.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap jelentette be, hogy adót vetnek ki azokra a cégekre, amelyek szerintük extraprofitot termelnek. Ebből 800 milliárd bevételt várnak idén, amiből a kereskedelemre 60 milliárd jut.

Új különadók évente 2022-ben és 2023-ban
Ágazat (mrd Ft)
Bankszektor 250
Tranzakciós illeték 50
Biztosítási szektor 50
Energiaszektor 300
Kiskereskedelem 60
Telekommunikáció 40
Légitársaságok 30
Gyógyszerforgalmazók 20
Reklámadó* 15
Összesen 815
Forrás: Kormányinfó *2023. jan. 1-től

Az OKSZ ma közleményt is kiadott. “A bolti kiskereskedelem a 2020-2021-es időszakot követően, mely során több járvány elleni korlátozás alkalmazására kényszerült (így két időszakban, 2020-ban április végétől május közepéig, 2021-ben pedig március nagyobb részében és április elején egyaránt zárva voltak az iparcikkes üzletek), végül 2022-re túllépte a járvány előtti értékesítési szintet” – értékelik a legutóbbi folyamatokat.

“A jelenlegi továbbra is feszült gazdasági környezetben alapvető érdeke a nemzetgazdaságnak megőrizni az áruellátás biztonságát. A súlyos helyzet hátterében egyebek mellett a korábban vártnál nagyobb infláció, az árubeszerzés, az energia drágulása és a munkaerőhiány húzódik meg” – részletezik.

“A közgyűlés áttekintette a legújabb kormányzati intézkedéseket is, így az extraprofit adó bevezetése nyomán és az árstop eddigi tapasztalatai alapján a vállalkozói körben várható gazdálkodási, pénzügyi helyzetet is” – fogalmaz az OKSZ.

A kormány intézkedéseinek háttere, a családok védelme és a költségvetés egyensúlyának megőrzése, a gazdaság növekedési lehetőségeinek javítása közös érdek.

Figyelemmel kell lenni ugyanakkor arra, hogy ezek az intézkedések a vállalkozások napi működési kereteire, pénzügyi mozgásterére hatással vannak

– javasolják, majd azt is hozzátették: az OKSZ részletes értékelését az extraprofit adó szabályainak ismeretében rövidesen közreadja.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában