Berobbant a belföldi turizmus, máris súlyos a munkaerőhiány

Ezt olvasta már?

A belföldi turizmus a tavalyi rekordnyárnál is erősebb lehet Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint. Úgy nyilatkozott a honlapjukra feltöltött podcastban, hogy a 2020-as 22 millió után idén 30 millió vendégéjszakára számítanak. Ez ugyan kevesebb a 2019-es 41 milliónál, de akkor rengeteg külföldi turista segítette a hazai szállásadókat, ami idén nem túl valószínű.

Labossa Lajos, a Hunguest Hotels marketing és kommunikációs igazgatója a Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy az uniós védettségi igazolvány elérhetővé válásával párhuzamosan kiugró mértékben megnőtt a megkeresések száma a vízparti kempingeket üzemeltető Balatontourist esetében. Főként a hagyományos küldőpiacnak számító Ausztriából, Dániából, Hollandiából, Lengyelországból és Németországból jönnek turisták. „Számos külföldi vendégünket egy év kihagyásával üdvözölhetjük újra a kempingekben” – részletezte a járványidőszak csillapodása utáni állapotot Labosa Lajos. Közölte azt is, hogy a nyugat-magyarországi szállodáikban szintén érzékelhető volt az osztrák és a német visszajáró vendégek fokozott érdeklődése az elmúlt időszakban. Az 5,5 millió beoltott meghaladása után azt tapasztalják, hogy megnőtt az érdeklődés szállodáik iránt,

a hazai turizmus-vendéglátás potenciális vendégköre növekszik azzal, hogy már nem kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.

Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a július elsején életbe lépő új EU-s szabályok érzékelhető változást még nem hoztak. Egy nagyon lassú növekedés már hetekkel ezelőtt elindult, de nincs „robbanásszerű” ugrás egyelőre. „Jelenleg a legtöbb külföldi vendég a közeli országokból érkezik, jellemzően autóval, de még alacsony volumenben. Budapest számára a csoportos turizmus nagy jelentőséggel bír, ennek a felfutása – a hosszabb szervezési folyamat miatt – még várat magára és ugyanez igaz a légiközlekedésre is” – jellemezte a külföldi vendégekkel kapcsolatos állapotot Gál Judit. A Danubius Hotels igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy a belföldi vendégeknél május közepe óta töretlen a foglalási kedv, és nagy a kereslet a vidéki szállodáik iránt.

A népszerű desztinációkban lévő hoteljeik 90 százalék feletti foglaltsággal fognak működni július közepétől augusztus végéig.

A budapesti szállodák helyzetén ugyanakkor érdemben nem változtatott az, hogy már védettségi igazolvány nélkül is megszállhatnának a magyarok. Ez továbbra sem igazán jellemző. A fővárosi hoteleknél egyértelműen a külföldi turizmus beindulására várnak. Budapesten emiatt továbbra is teljes a bizonytalanság. Míg az egyénileg érkező, nemzetközi turistaforgalom talán intenzívebb lesz a nyár folyamán, a konferencia és a csoportosan érkező szabadidős vendégek nagyon hiányoznak a fővárosban.

Sívó Roland, az AquaWorld Resort létesítmény igazgatója arról számolt be, hogy budapesti szállásadóhelyként egyelőre azt érzékelik, hogy a környező országok piacai éledeznek. Náluk júliust tekintve 54 százalék a belföldi vendégek aránya, 46 százalék a külföldi. Főleg Romániából, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából érkeznek hozzájuk. Rajtuk kívül még Belgium és Hollandia turistái indultak el. Az AquaWorld Resortnál speciális eset, hogy a fogászati turizmus miatt sok izlandi vendégük is van. Egy koronavírus által nem sújtott évben Izrael lenne a legmeghatározóbb piacuk a főszezonban, de onnan még egyelőre nem indultak el az aktív foglalások (Izrael arra kérte a polgárait, hogy a járványhelyzet miatt lehetőleg belföldön nyaraljanak – a szerk.). A belföldi turisták részéről sok érdeklődés érkezik telefonon, de Sívó Roland szerint a következő hetek fogják eldönteni, mit hoz számukra szállásfoglalás terén a védettségi igazolvány eltörlése. Az AquaWorld fürdőjében ugyanakkor további élénkülésre számítanak.

A szállodai szobáik 50-55 százalék közötti kapacitáskihasználtságot tudnak majd realizálni jó esetben, legalábbis a július-augusztusi foglalásaik ezt vetítik előre.

Labossa Lajos, a Hunguest Hotels marketing és kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a korlátozások részleges feloldása és a külföldi turisták megjelenése erős nyarat vetít előre a hazai turisztikai szektor számára. Ő ugyanakkor úgy látja, hogy bár ez az időszak enyhíteni fogja, de teljesen ellensúlyozni nem tudja majd a korábban közel hat hónapig tartó válságos időszak során elszenvedett anyagi károkat. „A Hunguest Hotels közel 1000 munkavállalójának biztosított megélhetést a fél évig tartó üzemszünet alatt is, így a szükséges szakképzett személyzet rendelkezésünkre áll” – hangsúlyozta.

Sívó Roland, az AquaWorld Resort létesítmény igazgatója ugyanakkor már elismerte, hogy jelenleg a szükséges munkaerő az egyik legnagyobb kihívás. A járvány ideje alatt is megtartottak 180 munkatársat, tehát van egy mag, amire építhetnek. Bizonyos területeken azonban, például a takarításnál és a felszolgálásnál, jelentős munkaerőhiány lépett fel.

Sajnos a munkaerő színvonalának minősége is sokat esett. A kiszervezett munkaköröknél is komoly nehézségek mutatkoznak

– ismertette jelenlegi kihívásaikat Sívó Roland.

Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója azt emelte ki, hogy bár a vidéki hoteljeik gőzerővel üzemelnek, ha visszatér az élet Budapestre is, a meglévő munkaerőállomány nem lesz elegendő minden szállodájuk működtetésére. Kiemelte:

Az üzlet visszatérésével jelentősen megnőtt az igény a munkaerőpiacon, a pályaelhagyók nagy száma miatt a munkapiaci kínálat minden eddiginél szűkebb lett.

A hirtelen kialakult, és nagymértékű munkaerőpiaci felszívóerő miatt már májusban világosan látszott, hogy lesznek bizonyos területek, ahol toborzásra lesz szükség, főként a vendéglátás és a szállodaüzemeltetés területén – ecsetelte a napi üzleti kihívásaikat Gál Judit. Azt is megjegyezte, hogy a kiélezett versenyben a szürke és a fekete foglalkoztatás térhódítása tovább nehezíti a helyzetüket.

Azt korábban a hazai szállodaipar többször jelezte, hogy nagy munkaerőhiánnyal dolgoznak a hazai szállásadók többsége. Mivel akár ultrarapid, 24 órán belüli foglalásokra állt rá a magyarok jelentős része, ezért nagy kihívás a szállodai vezetőknek, hogy akár a következő nap munkaerőigényét megtervezzék. Elmúltak már azok az időszakok, amikor egy teljes hetet előre lehetett látni.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img