Bernanke: Recesszió nélkül is megállítható az infláció

Ezt olvasta már?

A közgazdászok összességében kifejezetten rosszak a recesszió előrejelzésében, de én úgy gondolom, hogy a Fednek jó esélye van a Jerome Powell által említett puha landolás (ami kis visszaesést eredményező, vagy akár recesszió nem okozó szigorítást jelent) megvalósításában – mondta a CNN-nek Ben Bernanke, aki hozzátette:

a recesszió lehetséges.

Ben Shalom Bernanke 2006 és 2014 között vezette az amerikai jegybankot, az ő nevéhez kötődik a 2009-es pénzügyi válság jegybanki menedzselése.

Bernanke a tévéműsorban elmondta, hogy az amerikai gazdaságban vegyes jelek látszanak: a gazdaság tavaly 5 és 6% között nőtt, 6 millió munkahely jött létre, a munkaerőpiac feszes, nőnek a bérek – vannak tehát pozitívumok.

Ezzel egyidőben ugyanakkor olyan inflációt tapasztalunk, amelyre 40 éve nem volt példa, amely ráadásul széles termékkört érint, amely az emberek életszínvonalát rontja, és sokak béremelkedése ellenére is csökken a reáljövedelmük.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzet a ’70-es évek stagflációját idézte, Bernanke azt mondta, hogy ez a helyzet most más. Az alapvető eltérés szerinte, hogy az infláció akkor 13-14 évig tartott, és az emberek hozzászoktak ahhoz, kialakult egy “inflációs pszichózis”, amelyet Paul Volcker akkori jegybankelnök csak komoly áldozatok árán tudott felszámolni.

Az amerikai gazdaság a Fed heves szigorításának hatására a ’80-as évek elején recesszióba süllyedt (az irányadó kamat akkor elérte a 20%-ot, amely azóta is precedens nélküli).

A mai szituáció annyiban is különbözik, hogy a Fed határozottan átvette az irányítást, és a jegybank széles körű támogatásnak örvend: Joe Biden elnök és a Kongresszus is támogatja a jegybankot, a Fed hitelessége erős.

Persze Bernanke nem zárja ki, hogy a dolgok rosszabbra fordulhatnak, és a jegybank eljátszhatja a hitelességét, ebben az esetben pedig sokkal nehezebb dolga lesz. Megtörténhet, hogy az infláció állandósul, az inflációs pszichózis újra kialakul, ár-bér spirálba kerül a gazdaság, és visszatérnek a ’70-es évek a gazdaságba.

Bernanke szerint a legfontosabb az, hogy a kínálati problémák javuljanak, az ugyanis segítene mérsékelni az inflációt.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában