Beperelte a Tesla az Egyesült Államok kormányát

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A benyújtott kereset kétféle tarifa eltörlését kéri, és arra kötelezné az amerikai államot, hogy fizessék vissza a Tesla által eddig kifizetett vámokat és ezek kamatát.

Az egyik tarifa List 3, a másik pedig List 4 néven ismert. A List 3 2018-ban lépett érvénybe és 25%-os vámmal terhel mintegy 200 milliárd dollárnyi kínai importcikket, a List 4 pedig 7,5%-os vámmal terhel mintegy 120 milliárd dollárnyi kereskedelmi árut és 2019-ben lépett érvénybe.

A Tesla keresete nem részletezi, hogy konkrétan milyen árucikkeket importáltak, melyekre a terhelés érvényes, a listákon több százféle árucikk látható.

A kereset szerint a vámokra „nem volt lehetősége az érintetteknek kommentálnia, és nem vont logikus összeköttetést a tények és a meghozott döntések közt.”

Az érintett cégek egyébként kérhettek mentességet különféle árucikkek importvámja alól, a Tesla 2019-ben kért és kapott is felmentést mesterséges grafit, szilícium-oxid és egy karosszériában használatos járműalkatrész vámterhelése alól. A mentesség azonban 2020 augusztusában lejárt. Nem kaptak viszont mentességet a Model 3 fedélzeti számítógépeinek vámtere alól, mivel ezeket a technológiákat az Egyesült Államok Kína számára stratégiailag fontosnak ítélte.

Címlapkép: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában